Du kan tänka dig frisk!

Varje människa har en enorm inneboende helande kraft.



Det finns forskare som anser att så mycket som 75 procent av alla sjukdomar kan botas genom en riktig mental inställning. Även en så allvarlig sjukdom som cancer kan påverkas av tankarna, menar de. Det finns nämligen en betydelsefull psykologisk bakgrund till alla sjukdomar. Därför bör de mentala föreställningarnas roll i samband med sjukdomsbot uppmärksammas och undersökas mer, liksom den sjukes egna trosföreställningar. Livsåskådningen har stor betydelse för hälsotillståndet. Upplevelse av djup livsmening är en positiv faktor, brist på livsmening en negativ.

En ledande talesman för denna syn på sambandet mellan sinnet och hälsotillståndet är dr Bernard Siegel, kirurg och biträdande professor vid Yaleuniversitetet i USA. Han säger:

- Cancerpatienter kan lindra fysisk smärta och vinna kontroll över liv och död, om de kan uppnå sinnesfrid.

Detta är förstås ett oortodoxt recept. Men Siegel är inte den enda som har denna syn. Bland hans meningsfränder finns dr Carl Simonton, medförfattare till boken Du kan bli frisk igen (Wahlström & Widstrand, 1980) och en av pionjärerna när det gäller mental inställning som bot mot sjukdom, samt Elisabeth Kübler-Ross.

Dessa föregångare för ett nytt tänkesätt, när det gäller hälsan, ser inte våra sjukdomar som något oundvikligen nedbrytande, utan i stället som en möjlig början till livsförändring. De ser helt enkelt sjukdom som kroppens uppmaning till människan att leva ett bättre liv.

Sjukdomen cancer säger åt den sjuke: antingen utvecklas du mentalt, eller också dör du! För en del patienter, som upplevt sig vara oälskade, kan sjukdomen visa sig vara en välsignelse, en väg till ny självkänsla oavsett om de överlever eller inte.

De som får cancer, är ofta känsliga, sårbara människor som inte mår väl i det prestationsinriktade västerländska samhället, där känslor inte värderas högt. De har ofta svårt att säga nej till andra och se till sitt eget bästa. Många är så uppfyllda av en önskan att vara andra till lags att de försummar att leva själva. Men om de ändrar sin attityd till livet, människorna och sig själva, då kan de tillfriskna.

Dr Bernard Siegel säger att varje människa har en enorm inneboende helande kraft. Därför kommer naturen de människor till hjälp som vägrar att bli sjukdomens offer. De går snabbt mot hälsa så snart de lärt sig att förstå och lita till sina helande krafter.

Siegel har startat en stödgrupp för cancerpatienter, där man förenar gruppterapi med meditation, bön, hypnos och styrda mentala föreställningar. Gruppens syfte är att främja självförvandling hos de sjuka genom en höjning av deras livskvalitet. Ett rikare liv, där individen förverkligar sig själv, är hälsofrämjande.

Dr Siegel förutspår att vi kommer att få se stora förändringar i läkarnas inställning till hälsa och sjukdom. Det blir färre medicintekniker i framtiden och fler helare, läkare som med sina patienter tar upp frågan om deras livs mening och kvalitet och kan inspirera patienterna till en hälsosam livsstilsförändring, som bland annat kan innefatta ändrade kostvanor.

Sjukdom har alltså ett budskap till den sjuke, att han måste ändra sitt liv.

Siegel säger att cancer tycks vara en reaktion på en sorglig upplevelse. När en människa gjort en smärtsam förlust, blir hon ofta sjuk, inte sällan får hon cancer. Men om hon svarar på sin förlust med en inre personlig utveckling, då får sjukdomen kanske inget grepp om henne. Cancersjukdomens verkliga budskap till individen är att han måste växa som människa, bli en ny människa, bli född på nytt.

Vi måste alltså lära oss att tolka kroppens budskap.

Men vad finns det för bevis för att den mentala inställningen har så stor betydelse för hälsan? För att belysa detta berättar dr Siegel om ett fall från 1957 som psykologen Bruno Klopfer rapporterat. En man som hade cancer, befann sig väl i flera månader i det han trodde att han fick en underbar medicin med namnet krebiozin. Men så skrev tidningarna att medicinen var värdelös, och tre dagar därefter avled mannen. Fallet visar, enligt dr Siegel, hur kroppen reagerar på våra trosföreställningar.

Patientens förväntningar har mycket stor betydelse. En medicin kan verka mycket bra så länge den är ny och det knyts stora förhoppningar till den, men efter en tid, när den inte längre är ny och omtalad, blir den mindre verkningsfull. Det är placeboeffekten som gjort patienterna bättre, inte så mycket medicinen i sig själv.

Liksom en medicins anseende kan ha stor betydelse, kan även läkarens anseende ha det. Ju bättre rykte en läkare har, desto fler av hans patienter blir friska, och detta har inget med läkarens skicklighet att göra.

Alternativa behandlingsmetoder kan också medverka till bättring hos patienter genom att de ger patienterna hopp och förväntan om tillfrisknande. Sedan får den alternativa metoden äran för förbättringen, även om metoden i sig troligen inte haft något värde, menar dr Siegel.

Många metoder har verkan, även ortodoxa, och de verkar bättre ju mer patienterna tror på dem.


Ovanstående är referat av dr Bernard Siegels åsikter. Källa: den amerikanska tidskriften The Tarrytown Letter, februari 1985.



Lawrence LeShan

En känd företrädare för bot inifrån-principen är den amerikanske psykologen Lawrence LeShan. Han menar att cancer är sympton på att något i den sjukes liv, något i "själen", inte fungerar, och att det gäller att hitta detta och komma till rätta med det genom att ersätta dödskrafter med livskrafter. Lusten att leva är en livskraft. Självförverkligande och trivsel är andra. Förtvivlan, känsla av meningslöshet, självförakt är dödskrafter. Psykologiska faktorer har alltså en mycket stor betydelse vid behandling av sjukdomar enligt LeShan. Den positiva inställningen har ett hälsovärde.



SM



Till sidan 1!



www.sokaren.se/INDEX108.HTML