Eskil Svensson:



Are Waerland



Vem var Are Waerland? Den moderna svenska vegetariska hälsorörelsens grundare och store banérförare, ja. Men vad hade han för bakgrund och personlig bana? Det vet inte många. Men läkaren Gunnar Edlund har tagit reda på det. Hans föredrag hos Hälsofrämjandet i oktober 1999 bjöd på intressanta upplysningar.




Are Waerland är välkänd genom sitt radikala kostprogram. Men hans personliga liv och bakgrund är ganska okända också bland hans nära efterföljare. Få vet t ex att Are Waerland i början var ett "författarnamn" . Ända fram till 1912, då "Are" var 34 år, bar han sitt familjenamn Paul Henrik Fager. I det följande använder jag dock det namn vi alla känner också för tiden före namnbytet. (Are Waerland foto: Bengt Jakobsson 1951)

Are föddes 13 april 1876 och växte upp i en burgen familj i Ekenäs i Finland. Han var den näst äldste i en syskonskara på nio, varav tre döttrar. Fadern Henrik Nicolai Fager var skeppsredare, handlare - med smågrisar, tjära, vindruvor och punsch - och holländsk vicekonsul. Han var stadsfullmäktig i Ekenäs och den högst taxerade i staden. Modern Hilda Charlotta var dotter till en sjökapten och även hon kommersiellt verksam med bl a en garnbutik vid stora torget i Ekenäs. Även Hilda Charlotta var engagerad i stadens förvaltning och liksom sin make aktiv i flera ideella organisationer. Hon beskrivs som en värdig och myndig kvinna som betraktades med respekt av stadens invånare.

Om detta berättade Gunnar Edlund då han den 11 oktober förra året som Hälsofrämjandets gäst talade i Fabiansalen i Stockholm över ämnet "Vem var Are Waerland?" Sin imponerande detaljkunskap om Are Waerlands bakgrund hade dr Edlund skaffat sig under arbetet med en skrift för Sigtunastiftelsen. Are Waerland tillhörde lärarkollegiet vid den skolans start 1917 och tycks ha undervisat i nästan alla ämnen samt delvis tillsammans med skolans grundare Manfred Björkquist tjänstgjort som skolans rektor.

Are hade själv blivit student vid Nya svenska läroverket i Helsingfors 1894. Därpå gick han till sjöss. Men två år senare, 1896, skrev han in sig vid Helsingfors Universitets filosofiska fakultet med historia och filosofi som huvudämnen. Redan nu var han starkt engagerad i folkbildningsarbete och en uppskattad talare. Han var också politiskt engagerad. Finland var vid den här tiden ett ryskt storfurstendöme under tsar Nikolaj II.

Are vantrivdes i hög grad med den ryska regimens våld och förtryck. För att kunna sprida den illegala oppositionstidningen Fria Ord, som utgavs under åren 1900 -1905 och trycktes i Sverige, gjorde han tillsammans med sin bror Helge åtskilliga hemliga segelturer över Bottenhavet för att hämta upplagor av tidningen.

Ares första tryckta skrift utkom 1899 och hette "Minnesblad ur Fiskars Bruks historia 1649-1899". 1901 utgav Are en anonym skrift med stark kritik mot den ryska regimen. Den hette "Moab i sin örtagård". För att den skulle få passera censuren försåg Are den med en religiös inledning som uppgavs vara ett citat från "Moabs 29. vers". Moab var en uppdiktad profet men skriften gled igenom censuren.

Ares författarskap upptog även skådespel, bl a det fem-aktiga dramat "Våld och lag" (1902). Are var då rektor för Ålands folkhögskola. Men marken började brinna under hans fötter och han tog sig via Sverige till England. Där återupptog han sina filosofiska studier, först i Edinburgh och sedan i London.

Under åren i England började Are på allvar närma sig hälsofrågan. Han kom bl a i kontakt med den engelska naturläkaren Alexander Haig och, efter att ha överflyttat studierna till Paris, med professor Charles Jacques Bouchard vid Sorbonne-universitetet, två föregångsmän som Are senare ofta citerade i sina böcker.

1906 återvände Are till Ekenäs där han startade Frisinnade Arbetarföreningen. Föreningen, som hade nykterhet som en viktig programpunkt, beskrivs enligt samtida källor som en "virvelvind som väckte uppseende".

Efter en tid flyttade Are till Sverige där han i Uppsala fortsatte att utveckla sina insikter i medicin och filosofi. Samtidigt fortsatte han sin föreläsningsverksamhet i allmänbildande ämnen. På en karta från 19 december 1910 har Waerland markerat närmare 100 svenska orter som han under ett år har besökt. Samtidigt hade han kortvariga vikariat som folkhögskollärare.

Ares övertygelse om kostens betydelse för hälsan tog med tiden alltmer form. Han engagerade sig i ett vegetariskt pensionat i Uppsala och skrev en liten bok med titeln "Vägen till kroppslig och andlig hälsa". Författarskapet gällde annars vid denna tid mest filosofi och psykologi med titlar som "Känn dig själv" (1917), "Ande eller materie" (1919), "Tankens makt" (1920), "Idealism och materialism" (1924). Inlägg i alkoholdebatten var hans böcker "Skall jag taga vara på min broder?" (1915) och "Varför jag är förbudsvän" (1921).

1917 tjänstgjorde Are, som nämndes i inledningen, som lärare i Sigtuna. Men bostadsfrågan kunde inte lösas på ett tillfredsställande sätt och "för familjens skull" sade Are upp sig och flyttade med sin hustru Maja till ett stabilt hus i Riseberga i Skåne. På det husets fönsterluckor kan man alltjämt se ett stort W inristat.

Stort uppseende väckte Waerland 1924 med boken "När länkarna brista". En apotekare i Upplands Väsby (Hammarby) hade mördats och två kringströvande italienare hade anklagats.

Men Are utpekade i sin bok en lätt identifierbar narkotikaberoende läkare vid Löwenströmska lasarettet som mördare. Boken togs i beslag och Are åtalades för förtal. Han dömdes till tre månaders fängelse och 10.000 kronor i böter. Sina tre månader satt Are i fängelse i Kristianstad och till böterna lånade han beloppet av en bror. Mordet är fortfarande ouppklarat. Efter avtjänat straff flyttade Are till den italienska staden Alassio. Efter ett par år i Alassio for han på nytt till London. Efter ytterligare studier och livsföringsexperiment publicerade han där sitt huvudarbete "In the cauldron of desease" (1934) - på svenska fick den titeln "I sjukdomarnas häxkittel" (1952).

I Sverige var vid den här tiden frisksportrörelsen på stark frammarsch. Den hade många beröringspunkter med de tankar Are framförde i sin engelska bok, och tidningen Frisksports skickliga redaktör Agne Windmark började publicera avsnitt. 1936 förmådde Windmark Are Waerland att återvända till Sverige. Nu började en intensiv lansering av de waerlandska livsföringsidéerna i tal och skrift.

Från sin första hustru Maja hade Are skilts 1929. 1938 gifte han sig med danskan Inger von Blichfeldt. Han skildes på nytt 1946. Hans tredje hustru Ebba Langenskiöld-Hoffman kom att vara hans närmaste livet ut. Men formellt skildes han efter en del år också från henne. I samtliga äktenskap var Are Waerland barnlös. Men utom äktenskap föddes hans dotter Sigyn. Are var då 76 år.

Efter kriget vidgades Are Waerlands verksamhetsområde inte bara till hela Norden utan också till kontinenten och USA. Han vistades mestadels utomlands ända fram till sin död i hjärtinfarkt i Alassio den 20 november 1955. Ares sista bok utkom i Tyskland med titeln " Der Weg zu einer neuen Menschheit".

Are fick hela sitt liv föra en hård kamp för idéer som idag i stor utsträckning har vunnit erkännande. När "Svenska läkares förening för biologisk medicin" 1978 nybildades och kom att omfatta ca 250 läkare med svensk legitimation fann också föreningen skäl att förse första numret av sin tidskrift "Biologisk medicin" med Are Waerlands porträtt och han gavs den väl förtjänade benämningen "den svenska hälsorörelsens grundare".


(Slut på referat av dr Gunnar Edlunds föredrag.)



Vad har Are Waerland betytt?



Are Waerland insåg att vår mat är vår hälsas hörnsten.

Han var den förste i landet som sammanförde kunskap och erfarenhet och formulerade ett praktiskt genomförbart grundprogram för en daglig hälsokost. Hans egen sjuklighet i ungdomen hade satt honom på spår. Han studerade i Helsingfors, Uppsala, London och Paris och experimenterade många år med sig själv. Först 1934 vid 60 år gick han ut med sin erfarenhet i "In the cauldron of disease". Boken upptäcktes av tidningen Frisksports redaktör Agne Windmark. Are Waerland blev medarbetare i Frisksport och förmåddes 1936 att flytta till Sverige.

Nu började en 15-årig offensiv i Sverige för naturnära och sunda vanor. Det blev snart kris och världskrig, vilket troligen gav medvind för det spartanska i programmet.

Are Waerland höll flera hundra föredrag runt om i Sverige. Ett av genombrottsföredragen hette "Vägen till fullkomlig hälsa". Han skrev under denna tid också ett 30-tal böcker och småskrifter. Många människor "väcktes" till eget hälsoansvar av Waerland. Ingen annan talare torde under det gångna århundradet ha förmått trollbinda så stora publikskaror. Ett exempel är Stockholms Konserthus stora sal som varje gång fylldes helt.

Nu uppstod den svenska hälsorörelsen. Förbundet Allnordisk Folkhälsa bildades (senare kallat Hälsofrämjandet) hälsokostaffärer öppnades, hälsohem etablerades, Are Waerland skrev i Frisksport som då var en betydande veckotidning, utgav dessutom tidningen Solvikingen, senare kallad Waerlands Månads-Magasin och från 1955 namnändrad till Tidskrift för Hälsa.

De flesta sjukdomar var enligt Are Waerland självförvållade. Hans teser var: "Vi har inte med sjukdomar att göra utan med livsföringsfel. Avskaffa livsföringsfelen och sjukdomarna försvinner av sig själva.Våra organ har under årmiljoner utvecklats i harmoni med den omgivande naturen. De är inte anpassade till stillasittande inomhusliv och koncentrerad industrikost. Genom att återge våra liv optimala faktorer fungerar livet optimalt."

Waerland formulerade ett dagsprogram som beaktade denna grundsyn och som var rimligt att hantera i vårt moderna samhällsliv. Det innebar en helt vegetarisk kost, varav minst hälften som råkost med gröna växter i centrum plus rårivna rotfrukter. Till detta kokt eller bakad potatis och fullkornsbröd.

Dagens måltider kunde vara två eller tre. Vid tre ingick frukost med surmjölk som kunde berikas med frukt, vetegroddar och blötlagda fikon. Den andra måltiden föreslog han skulle vara ett cerealiemål. Han hade själv komponerat gröten kruska av vetekli, krossade havregryn och lite russin. Gröt på sammalet mjöl var en lättare variant. Numera finns ett rikt utbud av mysli med KRAVodlade ingredienser. Det är samtidigt en form av råkost. Till middag kommer så ovannämnda grönsaksmål.

Vid sin avbalansering av dagsprogrammet hade Waerland också tagit hänsyn till kostens syra-basförhållande enligt dr Ragnar Bergs forskning. De syrabildande cerealierna överbalanseras av de basbildande vegetabilierna. Detta framhålls som särskilt viktigt för personer med anlag för reumatism, astma och eksem och vid mycket stillasittande.

Hörnpelare i hälsoprogrammet är vidare att tillföra endast ringa eller inget av socker, salt, vitt mjöl och koncentrerat fett samt att utesluta giftiga stimulansmedel såsom kaffe, tobak och alkohol.

Are Waerland vände sig till en bred allmänhet och ansåg att det gamla bruket av mjölk kunde bibehållas som en oskadlig säkring vad gäller försörjningen med protein och B12. Hans kostform, waerlandkosten, blev därmed sakligt oantastbar.

Ett waerlandskt nyckelord var HELHET. Vi själva är ett förbund av många ämnen och faktorer. Varje växt är också en odelbar helhet. Helhet behöver helhet. Helhet är hälsa.

Ett andra nyckelord var SPECIALISERING, specialisering till få men fullvärdiga livsmedel. Waerlandkosten skulle i princip vara likadan varje dag, enformig men inte ensidig.

Alla naturligt levande varelser väljer få, utvalda näringskällor. Deras organ är specialiserade på att utvinna optimal näring ur dem.

Sitt budskap framförde Are Waerland med en unik skicklighet. På hans tid för 60 år sedan var det mesta om vitaminer, mineraler, enzymer, fibrer liksom om motionens och ljusets betydelse ännu outforskat.

Men Waerland kom rätt. Han kompletterade vad man då visste med tillit till HELHETEN. Han hade dessutom förmågan att föra samman vetande och erfarenhet till en praktiskt brukbar helhet, till en bärande LIVSSTIL, något som dagens vetenskapliga bekräftelser tyvärr inte klarar av.



Det är fullständigt otroligt att en människa som Are Waerland kunde få ihop någonting som efter 50 år och mer fortfarande håller så bra. Det finns egentligen ingenting viktigt i vad han sa som har visat sig vara helt fel, det är bara detaljer och påbyggnad som genom ökade kunskaper har tillkommit. Detta var professor Per-Arne Öckermans sammanfattande ord i slutet på hans föredrag hos Hälsofrämjandet den 28 oktober 1999. Samtidigt var det ett sammanfattande svar på föredragets rubrik, "Var går egentligen vägen till hälsa?"



Artikelförfattaren, Eskil Svensson, har som mångårig tidigare redaktör för HÄLSA, och därefter för Vegetar, varit en av de viktigaste och skickligaste personerna inom den svenska hälsorörelsen. Idag är han redaktör för Hälso-info, medlemsblad för Hälsofrämjandet i Stockholm, och texten ovan är hämtad därifrån.



Hälsa

Hälsofrämjandet.

Svenska Vegetariska Föreningen.

Till sidan1!



www.sokaren.se/INDEX138.HTML