Marcello Truzzi, en skeptisk sökare


"Vetenskapens mål är att förklara, inte att bortförklara."



Marcello Truzzi
en skeptisk sökare





Marcello Truzzi är sociolog vid Eastern Michigan University i USA. Han har ett skeptiskt intresse för företeelser utanför det normala, och han ger ut (1987) tidskriften Zetetic Scholar, som från en skeptisk utgångspunkt tar upp påståenden om paranormala fenomen och anomalier. Tidskriften, som kommer ut två gånger om året, är ett forum för konstruktiv dialog mellan parapsykologer och kritiker av parapsykologin.

Truzzi definierar "zetetic" som en skeptisk sökare, och han menar att begreppet speglar hans egen åsikt att den rätta vetenskapliga attityden till påstådda skeenden utanför det normala är öppenhet för nya fakta i förening med en skeptisk, kritisk uppmärksamhet .

Han är kritisk till många kritiker, och han gör skillnad mellan ifrågasättare, som är skeptiska sökare, och förnekare, som har en rent negativ inställning. Verklig skepsis, menar han, är uttryck för icke-tro, en position av uppskjutet omdöme, men det är inte absolut förnekelse.

- Vi skall komma ihåg, säger han, att vetenskapens mål är att förklara, inte att bortförklara. En skepsis bör vara konstruktiv för att föra vetenskapen framåt och inte negativ så att den lägger hinder i vägen för forskning.

Det som gör vetenskapen till vetenskap är dess metoder, säger Truzzi vidare. Metoderna innebär bland annat att vetenskapen är självkorrigerande - den kan exempelvis låta tidigare kategoriska påståenden ge vika för ökad tolerans och nödvändig samverkan.

Truzzi försvarar de parapsykologiska forskarna och säger att de alltmer behandlar anomalier inte så mycket i form av extraordinära påståenden, som görs, utan mer i form av frågor, som ställs.

De kritiker som har en rent negativ hållning är i själva verket pseudokritiker, menar Truzzi. De bryr sig ofta inte om att bevisbörda åligger alla som gör påståenden inom vetenskapen, även negativa påståenden. Pseudoskeptiker pekar på icke övertygande bevismaterial som om det inte funnes något bevismaterial alls. Men det kan finnas en viss beviskraft i det som inte är fullt övertygande, ty "bevis existerar endast i högre och lägre grader".

Pseudoskeptiker förväxlar också ofta vad som är osannolikt med vad som är omöjligt - att något är osannolikt betyder inte att det är alldeles omöjligt.

Till dem som anser det orimligt att undersöka rapporter om oidentifierade flygande föremål säger Truzzi att de skulle göra klokt i att noga studera resonemangen hos dem som förespråkar vetenskapliga försök att kontakta utomjordiska intelligenser, vilka antas kunna existera i andra solsystem.

Han anser också att den vetenskapsman som gör anspråk på att vara en sann skeptiker, en zetetic, är villig att undersöka anspråk som kommer från helbrägdagörare likaväl som anspråk från medicinskt håll. Dessutom är han villig att jämföra deras resultat, innan han försvarar den ena kategorin och fördömer den andra.

Det zetetiska förhållningssättet är, menar Truzzi, inte mindre kritiskt till det paranormala; däremot är det mer kritiskt till det normala och etablerade.

Vetenskap är, understryker han, ett spel efter vissa regler, där målet är sanningen - ett spel där envar som följer reglerna kan bli en vinnare.


Källa: Brain/Mind Bulletin, november 1987.


Till sidan 1!



www.sokaren.se/INDEX199.HTML