Konsten att bli lycklig

Det räcker med titeln på Dalai lamas nya bok för att göra en glad - LYCKA! Underrubriken, En handbok i konsten att leva, lovar också den en del. Boken är utgiven på Richters förlag och innehåller samtal och möten med Dalai lama i Arizona och Indien. Psykiatern Howard C. Cutler har sammanställt materialet och kommenterat det utifrån sin västerländska horisont.
    Dalai lama, Tibets andlige och världslige ledare, är en välkänd man. Fredspristagare, statsman och resande ambassadör för sitt plågade land. Men alltid skrattar han eller ler. På frågan om han är lycklig, svarar han ett obetingat ja. Hans tro vilar på att "själva rörelsen i livet går mot lycka".
    Genom inre diciplin kan vi förvandla hela vår inställning till livet. Rent metodiskt innebär det att vi eliminerar de faktorer som leder till lidande och gynnar de som leder till lycka. Lyckan avgörs mer av sinnestillståndet än av yttre händelser.
    Inom buddhismen pekar man på fyra faktorer i lyckan: rikedom, världslig tillfredsställelse, andlighet och upplysning. Om vi utnyttjar en god hälsa och rikedom på positiva sätt genom att hjälpa andra, kan detta göra oss lyckligare. Förnöjsamhet är ett viktigt botemedel mot girighet, enligt Dalai lama. Han betonar också vikten av självdisciplin, alltså inte en diciplin som påläggs oss utifrån av någon annan.
    Tankarna om ensamhet och gemenskap är intressanta. Om medkänsla är med i ett möte, minskar automatiskt rädslan och vi blir öppnare. Det skapar en positiv och vänskaplig stämning. Mycket användbart är att sätta sig in i den andres situation och tänka efter hur man själv skulle reagera på den. På senare år har också flera undersökningar gjorts som stöder tanken att medkänsla och altruism påverkar individens fysiska och emotionella hälsa.
    Ett viktigt kapitel i boken handlar om att omvandla lidandet. Här kan t.ex. förmågan att se saker ur ett nytt perspektiv vara till stor hjälp. Dalai lama är själv ett gott exempel på denna viktiga flexibilitet, konsten att förstå olika synpunkter. Lidandet är något vi har gemensamt med alla andra, en faktor som förenar oss med alla levande varelser. Att finna en mening i lidandet är ett sätt att klara de svåraste perioderna i livet bättre.
    Dalai lama anser att undervisning och lärande är första steget i att åstadkomma en inre förvandling. Att med uthållighet anstränga sig för att förändra yttre beteende kan också påverka våra bakomliggande attityder och känslor. Självförtroende t.ex. har med ärlighet att göra. Ju ärligare man är desto bättre självförtroende har man.
    Det avslutande kapitlet om grundläggande andliga värden är mycket stimulerande läsning. Här betonas att buddhismen inte är bäst för alla utan att vi bör respektera och värdera alla de stora religiösa traditionerna i världen och att vi bör stärka banden mellan dem. Men Dalai lama menar att för honom handlar den grundläggande andligheten om de mänskliga egenskaperna godhet, vänlighet, medkänsla och omtanke - och dessa har inget att göra med om man är troende eller inte!
    "LYCKA!" är en ljus bok, en bok för alla. Djup visdom presenteras på ett enkelt och rakt sätt. Jag önskar alla detta möte med Tenzin Gyatso - den fjortonde Dalai lama!
    Eva Jagrell





www.sokaren se/INDEX227.HTML