The Right Livelihood Foundation

"alternativa nobelpriset"




Jakob von Uexkull



Den unge utlandssvensken Jakob von Uexkull ville göra något meningsfullt med den förmögenhet han tjänat ihop som frimärksexpert, och han vände sig därför till Nobelstiftelsen med en idé om två nya pris, ett ekologiskt och ett med tanke på den fattiga majoriteten av jordens befolkning. Han erbjöd sig att bidra med pengar, men Nobelstiftelsen var inte intresserad. Då bestämde han sig för att stifta ett eget pris, sålde sin frimärksrörelse och satsade pengarna som en rejäl grundplåt i The Right Livelihood Foundation.

1980 utdelades Right Livelihood Award (Priset för rätt levnadssätt) första gången i Stockholm. Det gick till The Farm-kollektivet i Tennessee, USA, för dess internationella biståndsarbete och den egyptiske arkitekten Hassan Fathy för att han i u-länder spred kunskap om gamla byggnadstekniker, som än i dag är lämpliga att använda för fattiga människor i u-länder. Den då 36-årige Jakob von Uexkull avgjorde den gången själv vilka som fick priset. Mottagarna erhöll vardera cirka 110.000 kronor. Följande år har pristagarna utsetts av en internationell kommitté.

The Right Livelihood Award har fått ganska stor publicitet och blivit respekterat, inte minst i u-länderna. Det kallas ofta alternativa nobelpriset och har ibland betecknats som New Age-rörelsens eget "nobelpris".

Vilken livsåskådning ligger bakom Jakob von Uexkulls unika insats för människors bästa? Han säger så här:

- Jag har en vision av en mänsklighet och en värld som är rättvis mot alla och av en jord som är allas hem och som vi gemensamt vårdar väl.

Jakob vill belöna sådan kunskap och verksamhet som är väsentlig för lösningar av världens problem idag.

Bland andra följande har fått priset:

Mike Cooley för hans arbete med att planera och främja tillverkning av samhällsnyttiga produkter i stället för vapen.

Manfred Max-Neef för hjälp till självhjälp åt fattiga samhällen i u-länder.

Amory och Hunter Lovins för att de visat att energibesparing och användning av "mjuka", förnybara energikällor är ekonomiskt förnuftigt.

Bill Mollison för ett odlingssystem av perenna och självproducerande växtarter med låg energiförbrukning och hög avkastning.

Pat Mooney och Cary Fowler för ett viktigt pionjärarbete för att rädda växtgenbanker, främst med tanke på behovet av växter som är lämpliga i u-länder.

Inge Kemp Genefke för hennes arbete med att rehabilitera tortyroffer.

José Lutzenberger för hans kamp mot bland annat onödiga kemikalier i jordbruket.

Bernard Lédéa Quedraogo för hans arbete med att stärka småbönderna i Västafrika och ge dem kraft att själva skapa sig ett bättre liv.


Foto: Per Frisk



Tankar kring ett pris

Right Livelihood Foundation



Till sidan 1!



www.sokaren.se/INDEX315.HTML