Kroppens visdom



"Läkningen av de inre organen är en märklig process. Till skillnad från ytorganen har inälvorna inte utsatts för upprepade skador under den rashistoriska utvecklingens gång. En bristning av tarmarna t ex skulle i själva verket snarare leda till döden än till läkande processer. Det är därför svårt att förstå hur inälvorna har kunnat så att säga 'tränas' i läkande verksamhet eller vad som legat till grund för det naturliga urvalet av organismer, som varit i stånd att utveckla dessa skyddsreaktioner. Och ändå - så snart kirurgen gör sitt ingrepp, vare sig i lungorna, levern eller hjärnan, blir de störda vävnaderna säte för en verksamhet, som leder till återställande och nybildning.

För många år sedan iakttog Murphy och jag med röntgen ett egendomligt fenomen, som inträdde sedan tunntarmens översta del (tolvfingertarmen) avskurits och åter hopsytts. Ehuru peristaltiska rörelser regelbundet ägde rum i magsäcken, gjorde den ringformiga slutmuskeln vid utgången (pylorussfinktern) kraftigt motstånd mot dem, och först efter omkring fem timmar gav den efter och tillät magsäckens innehåll att inträda i den skadade tarmen. Den intressanta punkten i detta sammanhang är förhållandet mellan dröjsmålet och läkningsprocessen. Enligt kirurgiska iakttagelser dröjer det fyra timmar efter en tarmsutur innan ett plastiskt exudat har bildats, så att förbindelsen är fast. Efter så lång tid som åtgår för fullbordandet av denna process tilläts alltså magsäckens innehåll att flyta vidare. Liknande resultat uppnåddes, när snittet och suturen gjordes längre bort utmed matsmältningskanalen. Mycket arbete återstår, innan vi till fullo förstår hur de krafter fungerar som medverkar vid återställandet av skadade kroppsdelar."


Texten ovan är hämtad ur boken "K r o p p e n s  v i s d o m" (Natur och Kultur 1949) av W.  B.  C a n n o n, professor i medicin vid Harvarduniversitetet i Boston, USA.

En utstuderat ändamålsenlig, "vis", reaktion hos en levande organism är inget undantag, utan något som kännetecknar den.


Till sidan 1!




www.sokaren.se/INDEX345.HTML