Trick


som, medvetet eller omedvetet, används av skeptiker för att förklara bort paranormala fenomen





1. Citationstricket. Används av bl a Dan Larhammar. Det innebär att man utesluter de vetenskapliga rapporter som inte publicerats i de mest citerade, och därmed ledande, vetenskapliga tidskrifterna. På det sättet blir man av med det stora flertalet redogörelser för bl a healingforskning. Kan vara effektivt i akademiska kretsar.

2. Personliga upplevelser, som folk kan ha, utesluts. Dessa påstås vara otillförlitliga till skillnad från strikt utförda vetenskapliga undersökningar. Detta trick används av bl a Dan Larhammar. Många viktiga erfarenheter av olika slags paranormla fenomen försvinner därmed ur bilden.

3. Anekdoter kallas allt utanför den strikt utförda forskningen. De utesluts. På det sättet kastar man en mycket stor mängd betydande erfarenheter som redovisas i framför allt böcker, tidningar och tidskrifter, inte sällan på ett vederhäftigt sätt. Tricket används i hög grad av skeptiker.

4. Attityden att försök med positivt utfall alltid innehåller brister. Minsta möjlighet till en "naturlig" förklaring anses avgörande, hur osannolik den än är. Praktiskt taget all parapsykologisk forskning, som visar på psi, kan med den metoden förklaras bort, ingenting duger. Effektivt trick.

5. Påståendet att det är ytterst osannolikt, närmast omöjligt, att paranormala fenomen kan finnas. Bevisbördan förklaras därför ligga hos parapsykologerna, inte hos skeptikerna. Att vi i själva verket inte alls vet så mycket om verkligheten att det paranormala kan uteslutas bortser man från.

6. Uteslutningstricket. I en rapport om något paranormalt utesluter skeptikerna detaljer som inte stämmer med deras egen uppfattning. Ett exempel på detta är rapporter om ut ur kroppen-upplevelser. I många sådana nämner upplevaren att han/hon från en position utanför den fysiska kroppen kunnat iaktta vad som skedde runt den livlösa kroppen, till exempel att läkare arbetade med den. Rapporter av detta slag har i många fall blivit bekräftade. Skeptiker förnekar/utesluter dessa bekräftelser. Det måste de göra, för annars duger inte deras förklaringar, som innebär att medvetandet aldrig i verkligheten befunnit sig utanför kroppen. Att medvetandet i dessa fall synes fungera oberoende av och utanför kroppens hjärna kan skeptikerna inte tänka sig att acceptera.

7. Paraplytricket. När informationer om ovanliga ting regnar över skeptikerna, spänner de upp sina paraplyer som skydd. De tar inte del och skaffar sig därmed blott fragmentarisk kunskap om det paranormala. Därför kan de uttala sig med en tvärsäkerhet som saknar stöd i fakta.

SM



Till sidan 1!



www.sokaren.se/INDEX392.HTML