Vegetarisk idealism på 1800-talet

Percy Bysshe Shelley (1792-1822) var en uppmärksammad engelsk romantisk poet. (30 år gammal omkom han under en segeltur.) Han skrev den lilla boken Den naturliga näringen - texter om människans hälsa och djurens rätt. Den har utgetts (2004) i en svensk översättning av Erik Carlquist på förlaget h:ström (Skolgatan 41, 903 27 Umeå). Ett förord i Shelleys anda har skrivits av förläggaren, Johan Hammarström. Han säger bl a att den grundläggande reformen i samhället måste bli en kostreform.

Det är intressant att erfara att en aktiv vegetarisk idealism fanns in England redan i början av 1800-talet. Shelley har samtida källor till de informationer han ger.

Man kan känna stor sympati för den unge idealistiske poeten, även om det finns en del överdrifter i hans framställning, och även felaktigheter (så t ex är sjukdomar inte ärftliga; förvärvade egenskaper går inte i arv).

Översättningen är ibland knepig, men det är lätt att ryckas med och känna att Shelley talar viktiga sanningens ord.

Man känner ofta igen sig i Shelleys argumentering, t ex när han gör iakttagelsen att människan anatomiskt liknar de växtätande djuren och inte i några avseenden de köttätande djuren. "Hon har varken klor att gripa sitt byte eller särskilt vassa tänder att slita sönder de levade fibrerna med." Människan är alltså så att säga av naturen avsedd att vara växtätare.

Människor mår inte bra av att äta kött, det är Shelley övertygad om. Köttätande ger både fysiska och psykiska sjukdomar. Om man däremot lever sunt och riktigt vegetariskt så kan själva känslan att finnas till vara en oavbruten njutning.

Den vegetariska födan är också välsmakande, upplyser Shelley. "Njutningarna i en middag med potatis, bönor, ärter, rovor, sallad, med en dessert av äpplen, krusbär, jordgubbar, vinbär, hallon och på vintern apelsiner, äpplen och päron är mycket större än man tror."

Kött kan inte ätas utan avsky om det inte förändras med hjälp av eld och olika smaktillsatser, noterar han. Och vanan att "förändra vår mat med hjälp av eld" gör att vår aptit inte längre visar oss vad som är lämpligt att äta.

Vegetarisk kost ger hälsa, anser Shelley, och den är också moraliskt riktig.

Vi skulle idag behöva (bl a) poeter med Percy Bysshe Shelleys idealism. Människans brist på empati gentemot djuren är förfärande och oförklarligt stor. Shelley framstår som en riktig människa.

SM


"Människans ursprung, liksom ursprunget till det universum av vilket hon utgör en del, är invecklat i en ogenomtränglig mystik."

Percy Bysshe Shelley


www.sokaren.se/INDEX655.HTML