Sökaren, register


Register
över inslag i Sökaren 1980 - 1985.


1, 1980
   Åsa Freij: Den fjortonde Dalai Lama - en ovanlig vanlig människa. En enkel människa som gör ett starkt intryck genom sin personliga utstrålning.
   Bertil Falk: Indiens inflytelserikaste astrolog i modern tid, dr B. V. Raman. Astrologin är en del av Indiens kultur.
   Gunnar Ståldal: Kristendomen och Bibeln. Det finns olika sätt att läsa Bibeln, mer eller mindre "fromma".
   Bertil Falk: Nicholas Roerich, sanningssökare, upptäcktsresande, fredsarbetare.
   Ett litet tankeurval från Erich Fromms berömda bok "Kärlekens konst". "Kärlekens karaktär är omsorg, ansvar, respekt och insikt."
   SM: Jaså, ni tror på Gud! Om en bok köpt på en utställning av böcker för icke-troende. "Att tänka sig att Gud vill ha böner och lovsånger som prisar honom, är att göra honom till en sorts orientalisk potentat."
   Per Sellmann: Rebirthing - en idé att ta vara på? Om Leonard Orr.
   Anne-Marie Ehrenkrona: Skotskt kollektiv demonstrerar framtidssamhället. Om Findhorn. "Allt levande är manifestationer av en osynlig, djupare verklighet. Allt genomstrålas av en gudomlig energi. Allt är ett."
   Åsa Freij: Peter och Eileen Caddy på Findhorn får nya uppgifter.

2, 1980
   Bertil Nilsson: Yoga för välbefinnande, livsglädje, harmoni. Intervju med Christine Heuser-Nyström. "Positivt tänkande är viktigt. Negativism kan vara väldigt låsande."
   Åsa Freij: Alternativrörelser i Göteborg.
   Sten Rodhe: Är dialog med Krishna-medvetna möjlig? Samtal om religion är viktigt. Men är det möjligt att ha en meningsfull dialog med exempelvis Hare Krishna-anhängare? Kan de lyssna och reflektera, eller lämnar de bara automatiskt sina på förhand givna svar?
   Per Beskow: En antik författare om "dödens gränsland". "Aridaios märkte hur hans själ - eller riktigare, hans högre själsfunktion - lämnade kroppen /.../ märkte att han kunde se åt alla håll 'som med ett enda öga'."
   Sökarens uppsatstävling, med vinnande uppsats av Erik Berglund.

3, 1980
   Åsa Freij: EST - en ny rörelse för självtransformering. Werner Erhard. EST-träningen syftar till att förvandla och fördjupa upplevelseförmågan, så att det sker en förändring i ens sätt att vara.
   Surya Green: Non-guru guru Saswitha. Han sökte visdom hos en lång rad guruer och mediterade några år i en grotta i Burma. "Det finns inget mål. Livet har inget mål. Vad har vi för uppgift? Ingen. Bara att vara människor som vill vara i enhet med hela naturen. Om du är en del av livet, då upplever du enhet med allt."
   Per Beskow: "Dödens gränsland" i medeltida litteratur. "Plutarkos berättade omkring 100 e. Kr. om en skendöds upplevelser: själen lämnade kroppen, mötte en ledsagare och färdades till olika regioner, till dess den återvände till kroppen och jordelivet."
   Rolf Ejvegård: Zenon från Elea. Den antike grekiske tänkaren Zenon är kanske mest känd för paradoxen om Akilles och sköldpaddan. Man kan logiskt visa, menade Zenon, att den snabblöpande Akilles aldrig kommer i kapp sköldpaddan. Hans slutsats: rörelse finns inte.
   Anna Bornstein: Inre frid, yttre strid. "En djup frid och klarhet bor i människans inre."
   Åsa Freij: Tänk dig ditt öde! Anders Ekströmer talar om tankens makt. "Vi blir det vi tänker att vi är."
   Åsa Freij: Waldorfpedagogik. Martinskolan.
   SM: Astrologer misslyckas i prov. En testuppgift skickades till 14 svenska astrologer. Fyra födelsedata skulle paras ihop med fyra personlighetsbeskrivningar. Sex astrologer inkom med lösningar. Resultatet blev slumpmässigt: i genomsnitt ett rätt. Undersökningen gav inget stöd för astrologin.

4, 1980
  Per Sellmann: Möte med illusionisten David Berglas. Magi på hög nivå. "Berglas framhöll att han inte gör anspråk på att ha ESP-förmåga. Han säger att han har en naturlig förklaring till alla sina nummer utom några, som han beskriver som 'ej förklarbara'."
   Gustaf Lundgren: En själsläkares väg. Om C G Jung. "Livet framstår för honom som ett stort under. Det oväntade och oerhörda hör med till denna värld, endast då är livet helt."
   Kerstin Lindskoug: Sun Myung Moon och Unification Church, en karismatiskt ledare och hans rörelse. Kritisk studie.
   Rolf Ejvegård: Intervju med parapsykologiprofessorn Martin Johnson. "Jag är kritisk och betraktas allmänt av kolleger tillhöra den mer konservativa kanten när det gäller utvärdering av var parapsykologin står."
   Per Sellmann: Summit Lighthouse: Du har ett gudomligt jag. De säger sig vara i kontakt med Mästarna, ärkeänglarna och andra himmelska väsen.
   Rolf Ejvegård: J. B. Rhine in memorial. "Han hade en vision av att när människorna en gång upptäcker och förstår sin innersta, rätta natur, så kommer de att leva i harmoni med varandra."
   Colin Wilson: Gurdjieff.

5, 1980
  Åsa Freij: Shyam Sundar Goswami, yogalärare.
   Ann-Christin Prim: Astrologins verklighetssyn. "Astrologin förutsätter att det finns en meningsfull motsvarighet mellan människan och planetvärlden, sådan vi ser den."
   Isaac Asimov: Asimovs följdsats. Ett spirituellt, elakt kåseri som kanske drabbar oss som tror på allsköns besynnerligheter...
   Åsa Freij och SM: TM-rörelsen utmanar samhället: Vi kan lösa världsproblemen! "Vi kan åstadkomma världsfred på några månader. Det kan ske genom en höjning av medetandenivån hos alla människor, dvs det kollektiva medvetandet höjs genom transcendental meditation."
   Åsa Freij och SM: Tankar kan förverkligas. Om David Spanglers bok "The Laws of Manifestation". "Gud är allt som finns. I honom finns ingen brist. Han är verkligheten."
   Sten Rodhe: Tänkande skomakare. Om mystikern Hjalmar Ekström. "Han var nere i 'själens mörka natt', som enligt många mystikers erfarenhet är en genomgång till nytt liv."

Nr 6, 1980
  Åsa Freij: Lycka, vad är det? "Strävan efter lycka är oskiljbar från människans natur. Hon söker lycka lika säkert som floden rinner mot havet. Men vad är lycka?"
   Nils Kalén: Mannen bakom Tredje testamentet. Om Martinus och hans kosmologi.
   Åsa Freij: Debatt om skolans normer.
   Åsa Freij: Drömtydningsseminarium med Montague Ullman.
   Elin Lagerkvist: Zen. Av orientaliska religioner som västerlandet intresserat sig för, intar zenbuddhismen en framträdande plats. Välvilja utan gräns.
   SM: Tjeckiskamerikansk parapsykolog på Sverigebesök. Intervju med dr Milan Ryzl. "De mediumistiska fenomenen har sitt rot i medierna själva. Det rör sig om ett slags drömmar hos dem."
   SM: Gurun som blev pingstpredikant. "Jag lämnade den hinduiska tron. Jag kunde inte tro på hinduismens försäkran att jag var gudomlig."
   Anders Liljegren: Djurstympningar i USA, ett olöst mysterium med UFO-anknytning.

7, 1980
  Ulf Löfgren: Djuren söker sin befrielserörelse! Den moderna människans existens är grundad på ett fruktansvärt förtryck av fyrfota medvarelser.
   SM: Är Sun Myung Moon en stor religiöst gestalt? Det finns minst sagt tveksamma inslag i pastor Moons lära.
   Tommy Hansson: Unification Church svarar Kerstin Lindskoug (4, 1980).
   Jörgen Sundvall: Svar till Sten Rodhe. "Sten Rodhe, du har sagt att det är omöjligt att föra en öppen dialog med Prabhupada, som är så säker på sin auktoritet, och jag har till det påpekat att Jesus knappast var öppen för dialog han heller."
   Bertil Falk: Zarathustra och hans lära. Enligt Zarathustra finns det en enda gud: Ahura Mazda. Denne är skaparen, allsmäktig, allestädes närvarande, allvis, ändlös, rättfärdig och i alla avseenden det högsta i tillvaron.
   Per Sellmann: Tragermassage.
   Sven Rosén: Fallet Kristina, poltergeistfenomen på medeltiden. Spontana paranormala fenomen följer samma mönster i olika tider.
   SM: "Marseffekten" testas. Astrologisk upptäckt ifrågasätts.
   Rolf Ejvegård: Professor i parapsykologi. Om en bok av Martin Johnson.

8, 1980
  Maria Adkinson: Meditation i kristen miljö. Om S:t Davidsgården. "De som söker sig hit söker ju stillheten. Alla är välkomna, även de som säger att de inte tror."
   Rune E. A. Johansson: Nirvana och vår tid. "Alla buddhister drömmer om att en gång uppnå nirvana, det stora, slutgiltiga målet."
   Åsa Freij: Harry Lindqvist, positivitetsprofet. "Tankar är skapande. Vi blir vad vi tänker."
   Sten Rodhe: Hjalmar Ekström.
   Bertil Falk: Om legenderna att Jesus besökte Indien och Tibet. "Det är för tidigt att avfärda Notovitch som en bedragare! Flera av hans uppgifter stämmer med verkligheten."
   Karl Christiansen: Ny inlärningsmetod revolutionerar undervisningen. Med Lozanovs metod kan man förbättra sin inlärningsförmåga så att man lär sig tio gånger snabbare än förr och kommer ihåg bättre.
   Adrian Parker: Parapsykologin, en hundraårig vetenskap.
   SM: Karlis Osis, parapsykolog, söker efter dödens hemlighet. Bl a om dödsbäddsvisioner.
   SM: Dr Sage och den eviga ungdomens hemlighet. J. A. S. Sage skrev en bok med titeln "Live to be 100 and enjoy it". "Genom självsuggestion kan åldrandet hejdas", förklarade han. Han trodde att han var närmast odödlig. Men vid 99 års ålder avled han, enligt uppgift från hans förlag.
   SM: Veta - ett svårt ord. "Veta är ett svårt ord, svårt att handskas med på rätt sätt, lätt att missbruka, lätt att ta till för att understryka sin egen mening. Veta är ett exklusivt ord. Det innehåller krav på absoluthet och slutgiltighet. Veta är ett avgörande ord. Det är sanningsordet."

9, 1980.
   Rune E. A. Johansson: Religiösa motiv och deras psykologiska användning. Religionerna har skapats av våra behov för att motsvara våra behov. De ger ofta effektiva lösningar på psykologiska problem.
   Hans Granqvist: "Öron som kan läsa" - ESP i Kina. "Det finns nu minst 50 människor i Kina, huvudsakligen barn, som har visat sig kunna se inte bara med ögonen."
   SM: Missionär för ateismen. Indiern Lavanam reser världen runt och förkunnar att man inte bör tro på Gud. Religion är något människofientligt, men ateismen är positiv, human, medmänsklig.
   G. Richard Bozarth, en glad ateist: Celibatsjukan.
   Emilio Trampuz: Samtal med en swami. En swami i Ramakrisnhaorden måste avsäga sig världen och vara beredd att förbli ogift.
   Rolf Ejvegård: Livets uppkomst. Om en bok av dr R L Wysong, som diskuterar argument för och mot den vetenskapliga utvecklingsläran och den religiösa skapelseberättelsen. "Wysong säger att han inte tar ställning till de två lärorna, men det kan knappast undgå läsaren att hans hjärta klappar för skapelseläran."
   H. N. Banerjee: Ett reinkarnationsfall från New Delhi. Mördare och offer återses. Hur kunde den lilla flickan "komma ihåg" de minsta detaljer om en annan människas liv? Och varför påstod hon att en man som hon aldrig träffat hade dödat henne?"
   Werner Aspenström: Milarepa.
   Per Sellmann: Zonterapi. Kläm på fötterna och må bättre!
   SM: Märkliga sammanträffanden. "En teori som blir aktuell i samband med märkliga sammanträffanden är C G Jungs synkronicitetsbegrepp, alltså idén att det finns händelser som har samband med varandra av icke-kausal natur."
   Sven Rosén: Magi för envar. Kan man forma sitt öde med hjälp av "magiska" tankar? Går det exempelvis att bli förmögen genom att visualisera en massa pengar? Om en bok av Napoleon Hill.

10, 1980
  Åsa Freij: Levande företag i en ny tid. Företagskonferens i den nya tidens anda i Åbo. Människan i centrum.
   Åsa Freij: Den nya verkligheten. Den nya människan. Carl Rogers och talet som var tio år före sin tid.
   SM: Elisabeth Kübler-Ross sprider goda nyheter: Vi har ett liv efter döden! Hon hänvisar till vetenskaplig forskning och till sin egen erfarenhet från dödsbäddar.
   SM: Leve de gamla gudarna! Svenska forntidsvänner studerar eddorna och Heimskringla samt firar segern vid Svolder.
   Mikael W. Gejel: Nordeuropeisk ockultism i gammal tid.



1, 1981
  Per Sellmann: Mark Satin - politik i den nya tiden. Den nya tidsålderns politik har att göra med hur vi ser på världen, hur vi utvecklar vårt medvetande, den har att göra med våra attityder, våra värderingar och våra innersta dimensioner.
   Maria Adkinson: Två outtröttliga arbetare för fred och harmoni, Gita Keiller och Anthony Brooke. "Det viktigaste är att man utvecklar känslan av att man är ett med allt omkring sig. Vi tror på livets enhet, och vi tror att allt har en djup mening. Universum är som en enda organism, genomsyrat av ett enda liv."
   SM: Guruer. Vår tids främsta guruer. Ramakrishna, Yogananda, Sivananda, Satyananda, Guru Maharaj ji, Muktananda, Sai Baba, Narayanananda, Ananda Murti, Rajneesh, Aurobindo, Mira Richard, Chinmoy, Maharishi, Prabhupada. "Det är guruerna som är det verkliga problemet idag", anser dansken Johannes Aagaard, som är missionsteolog och ser de nya rörelserna ur ett kristet perspektiv.
   Åsa Freij: Tillsamman. "Att känna samhörighet med allt är lycka."
   Bertil Jarl: Magi och healing i Peru. Kunskaper från Inkariket. Reportage.
   Lawrence LeShan: Känslomässiga orsaker till cancer. Det en människa "känner" inför sig själv, blir ofta verklighet. Ur "Kämpa för livet".
   SM: Cancer och känslor. Om Lawrence LeShans bok "Kämpa för livet". Cancer tycks vara en kroppslig reaktion på ett negativt sinnestillstånd, som följer av en total brist på självförverkligande.
   Eva Jagrell: I profetens sällskap. Om Kahlil Gibrans bok "Profeten". "Allt arbete är tomt utan kärlek."

2, 1981.
   Åsa Freij: Louis Hardin, ett märkligt levnadsöde. Blind amerikansk kompositör, som bekänner sig till asatron. Uppsala högar är hans Mecka. "Att leva är att lida, men att lida är att växa."
   SM: IDAG, en SvD-sida för sökare. "Idag-sidan är unik i svensk dagspress."
   Åsa Freij: Nya tidsålderns eget "nobelpris". Första gången Right Livelihood Award utdelades. "Vi är inte jordens herrar", säger Jakob von Uexkull, "utan dess förvaltare." Pristagare: The Farm-kollektivet i USA och den egyptiske arkitekten Hassan Fathy.
   SM: Anders Jeffner, livsåskådningsforskare. Intervju. "Din livsåskådning är beroende av vilka grundläggande val du gör."
   Per-Olof Samuelsson: Sccientologikyrkan och dess "snyltgäster". Kritik från en f d medlem.
   Olle Wedholm och SM: Människors tankar om Gud. "Universum är Guds gestalt." "Gud är ande."
   Sten Rodhe: Jesusbönen och den ryske pilgrimen.
   Maria Adkinson: Auroville. Sri Aurobindos lärjungar i Sverige. "En människa med en nytt, högre medvetande håller på att födas på jorden."
   SM: Suggestopedi. En modifierad form av Georgi Lozanovs metod för inlärning används i Sverige.

3, 1981
  SM: Roland von Malmborg, en originell idealist. Positivhalare, trubadur, världsmedborgare, fredsarbetare, miljökämpe, vegetarian. "Jorden är min hembygd, var mänska hör till min familj, kosmos är mitt fosterland."
   Göran Brusewitz: Paradigmbegreppet och motståndet mot parapsykologin. Parapsykologins kritiker är fixerade vid ett förlegat paradigm.
   Bertil Falk: Organiserad ateism på marsch i USA.
   Bertil Falk: Närkontakt med UFO-folk tycks ge C G Jung rätt. Den amerikanske forskaren Alvin H. Lawson tror att UFO-närkontater inte är fysiska upplevelser, utan mentala. Sådana varelser som UFO-vittnen säger sig ha sett, finns i mytologin, demonologin, science fiction-litteraturen och i sagor.
   SM: Livet efter detta. Temadag i Storkyrkan. Olika röster.

4, 1981
   Åsa Freij: Galleri Medmera. Centret skapades 1976 av en grupp människor med New Age-tankar. Kurser och föredrag om självutvecklingsvägar och terapeutiska tekniker. "Vi vill arbeta för att sprida en holistisk människosyn och världsuppfattning." En ledande kraft är psykolog Lena Wadenmark Tuulse.
   Erlendur Haraldsson: "En död uppväcks." Kritiska kommentarer till artikeln om Sai Baba av Folke Larsson i nr 9, 1979.
   SM: Vetenskap och mystik. En ny vision av verkligheten kommer från vetenskapliga laboratorier och mystikers ashramer.
   Åsa Freij: En sökare jag mött: Leo Wikman. Mentalismen ändrade hans liv. "Tillvarons innersta natur är rent medvetande." "Tankesubstansen utgör den gemensamma grunden för allt som skapats."
   Åsa Freij: Bron till den inre kraftkällan. Om Swami Paramananda. "En siddhaguru befinner sig i ständig och fullständig förening med det sanna jaget, Gud, det kosmiska medvetandet, det som är källan i hans eget väsen och alla andra väsen."
   Bertil Falk: Ekumenisk ljuständning över alla trosgränser! "Gud har manifesterat sig själv för Abraham, för Moses, för Gautama vid Bodhiträdet, för Mohammed."
   Einar Øygarden: Slagrutan. Kritik. "Om man gräver tillräckligt djupt, finns det vatten överallt."
   Heikki Virtanen: Ifologiska Sällskapets historia.
   Åsa Freij: Lägret. Om Skandinavisk Yoga och Meditationsskola.

5, 1981
   Göran Brusewitz: Medium och Sökaren i ett gemensamt nummer.
   Konferens om "paradigmkrisen".
   Psykotronikkongress i Sao Paulo 1979.
   Celler påverkar varandra på avstånd.
   Göran Brusewitz: Fallet Folkeson. Ett märkligt svenskt medium.
   Jeffrey Mishlove: Intervju med skeptikern Ray Hyman om parapsykologisk forskning. När Hyman deltog i ett parapsykologiskt konvent blev han imponerad av den höga kvaliteten på forskningen. Men han tror inte att ESP eller PK existerar.
   Bengt Anderberg: Åskådningar. "Jag räknar religion och ockultism till vidskepelsen." "Det finns en livsglädje som jag ofta upplever, en svindlande känsla av kosmisk enhet och endräkt."
   Björn Vilson: Religionernas möte. Det ökande österländska inflytandet på det andliga området i västerlandet har skapat irritation och oro på kristet håll.

6,1981
   Åsa Freij: En vecka på Masesgården.
   Nils Wiklund: Psi - en osannolik verklighet? Samtal med Martin Johnson, professor i parapsykologi i Holland. Martin Johnson: "Jag intar den bland parapsykologer ganska ovanliga hållningen att det inte är slutgiltigt avgjort att psi existerar."
   SM: Hypnos är ingen kungsväg till sanningen. "Mycket som sägs under regessionshypnos är fantasier."
   SM: Evelyns tre ansikten. Ett fall av multipel personlighet.
   Åsa Freij: Biologisk odling enda rätta. "Vi måste lyssna på naturen." Reportage.
   SM: Turinsvepningen. "Det finns inga bevis för att svepningen fanns före 1300-talet."
   Nils Kalén: Martinus.
   Björn Sahlin: Tvångsomvändelse i USA. Försök att med s k avprogrammering omvända en person från medlemskap i Hare Krishnarörelsen till kristendomen.

7-8, 1981
   Inga-Lill Thorsén: Rebirthing. Rebirthingmetoden, så som den tillämpas av Leonard Orr, består av en speciell andningsteknik, varigenom man går tillbaka till födelsen och löser upp traumatiska upplevelser i samband med dem.
   Åsa Freij: "Ansvar måste bli vårt nya nyckelord", säger Jan Grönholm, författare till boken "Helhetssyn och framtidstro".
   SM: De inifrån styrda. En "new age"-människotyp som blir allt vanligare i Amerika: de inifrån styrda. Deras liv bestäms av deras eget inre, det har som främsta kännetecken att de vill förverkliga sig själva.
   Björn Vilson: Människans kärna är Gud. "I centrum av människan rinner allting upp. Där har vi Livets Källa! En sol strålar inuti människan, en eld, ett ljus."
   Bertil Falk: Världsmedborgartanken lever. Intervju med världsmedborgaren nummer ett Gary Davis.
   SM: "Guds bud" och moderna tider. Mose och vi. Buden speglar en gången tids rättviseuppfattning. Men våra begrepp om rättvisa har sina rötter i dem.
   Nils Wiklund: En utvärdering av den parapsykologiska forskningen, Hansels upptäckter. Den brittiske forskaren C E M hansel har kritiskt granskat experiment som bland parapsykologer anses vara de absolut bästa - och funnit brister i dem alla.
   Margareta Sundgren: Reinkarnationsterapi. Psykiska problem kan ha sin rot i traumatiska upplevelser i tidigare liv. Insikten om dessa sammanhang kan leda till befrielse från de psykiska besvären. Det anser Johan Wretman.
   Per Sellmann: Bookshop East & West, ett nytt "brobygge" på Östermalm i Stockholm.
   Åsa Freij: En sökare jag mött: Marja Entrich, hudterapeut, diktare, levnadskonstnär. "Ge i stället för begära. Den attityden påverkar både hälsan och skönheten gynnsamt."
   Bertil Nilsson: Varför lyssnar vi på "det är omöjligt"-experter? Alla innovationer - på såväl gott som ont - har åstadkommits av det fåtal som varit kloka nog att förstå hur något kan fungera, eller dumma nog att inte begripa vad som borde vara omöjligt!
   Rolf Ejvegård: Människans tillblivelse. Evolutionslära kontra skapelseteori.
   Obrad Doncic: Månens påverkan på människor I.
   Bertil Nilsson: Månens påverkan på människor II.
   Religiös avprogrammering, för och mot. Uttalanden av en person som avprogrammerats från tro på Unification Church och av en som tillhör rörelsen.

9, 1981
   Maria Adkinson: Findhorn i dag. Findhorn är ett världsberömt nya tidsålderns experimentsamhälle. Det har gett mycken inspiration och många nya erfarenheter åt sökande människor, men det förändras också självt hela tiden.
   Åsa Freij: Vad innebär nya paradigmet för oss vanliga? Det vill SKRUV visa. Den nya världsbild som träder fram påminner om enhetsmystiken: allt hänger ihop som en enda levande organism, allt står i förbindelse med allting annat. Och därför har vi också ett ansvar, som är mycket större än vi kunnat ana, för allt som sker, eller ska ske. Reportage.
   Björn Vilson: Gud i människan. Den universella Anden är vårt innersta väsen - vårt innersta Jag. Ditt och mitt.
   Göran Brusewitz: Isländsk parapsykolog på Sverigebesök. Erlendur Haraldsson intervjuas. "En hel del talar för att det kan finnas ett liv efter döden."
   Maria Adkinson: Fria sökare: teosoferna. Det som förenar teosoferna - säger de själva - är inte en gemensam lära, utan ett gemensamt sökande.
   Åsa Freij: Han bygger framtidens hus med forntidens kunskap. Om Henning Segerros. "Hans hus är det mest genomtänkta man kan föreställa sig.!"

10, 1981
   Åsa Freij: Levande företag i en ny tid. Konferens i Älvsjö. "Det är en ny kultur, en ny civilisation vi måste skapa."
   SM: Mark Satin och nya tidsålderns politik. Mark Satin har skrivit en av nya tidsålderns klassiker: "Politik för en ny tid". "Det är viktigt med en ny medvetenhet."
   SM: En ny vetenskap om livet. Förklarar "morfogenetiska fält" universums former? Om Rupert Sheldrakes teorier.
   Åsa Freij: Ett växthus för människor, för livsinspiration och skapande. Reportage från Wäxthuset på Väddö. "...att älska sig själv, varandra och hela universum."
   Anna Bornstein: Han visade en väg. Paul Brunton 1898 - 1981. Hans sökande förde honom till Österlandet, där han i många år studerade gamla urkunder och lärde känna heliga män och mästare, som invigde honom i sina traditioners djupaste hemligheter.
   Björn Vilson: "Alla religioner leder till samma Gud." En presentation av Sri Ramakrishna.
   Hyneks manifest. Seriösa ufologer i alla länder, förena er! Upprätta en vetenskapligt professionell standard på UFO-forskningen och markera avståndstagande från fantasterna, dilettanterna och de oansvariga skribenterna! Det säger "ufologins guru" J. Allen Hynek.

1, 1982
   SM: Fredsbokens författare Bernhard Benson besöker Sverige. "Framför allt för barnens skull måste det bli nedrustning och varaktig fred."
   Åsa Freij: Eva Moberg frågar: Är människan för dum för att överleva? "Människan är otroligt uppfinningsrik, men hon är definitivt inte särskilt klok."
   Björn Vilson: Gud och sexuallivet. "All kärlek är av godo. All kärlek är av Gud - eftersom Gud är kärleken - den må sedan bära etiketten 'heterosexuell', 'lesbisk', 'homosexuell', 'pedofil' eller 'bisexuell'. Kärlek är kärlek, till vem den än riktar sig."
   Åsa Freij o SM: Öst och väst möttes i Storkyrkan.
   Bertil A. G. Schalén: Tefatsfolket. Rapport från en UFO-kult. "Ulla har kontakt med rymdmänniskor som gett henne bud att skapa ett kosmiskt kontaktcentrum."
  

2, 1982
   Åsa Freij: "Alternativa nobelpriset" andra året.
   SM: Livsfestival i Stockholm. "Låt oss tända ljus!" Björn Roxendal: "Ditt centrum är alltings centrum." Anil Horn: "Allt fler människor blir sjuka. Både kroppssjukdomar och själssjukdomar ökar. Det visar att något är fel. I denna situation hjälper det inte att stå i opposition. Man måste göra något." Jan Grönholm: "I enlighet med det gamla paradigmet ser man världen som ett mekano. Den nya världsbilden däremot är icke-materialistisk. Världen uppfattas mer som en levande organism, där de olika delarna samverkar på ett meningsfullt sätt."
   Jörgen I. Eriksson: Shamanism - en helig teknik.
   Bill Nilsson: Tio ufologiska forskningsprinciper enligt Philip J. Klass. Den amerikanske teknikjournalisten Philip J. Klass är säker på att "flygande tefat" inte är farkoster från världsrymden. Han anser sig kunna förklara alla UFO-fall han undersökt på annat sätt.
   Eva Jagrell: Magnetterapi en väg till hälsa för många?
  

3-4, 1982
   Rolf Ejvegård: Sällskapet för parapsykologisk forskning under 35 år.
   Ingemar Nilsson: Den spökande advokaten - en oavslutad komedi.
   K. Ramakrishna Rao: Parapsykologins väg. Besvikelser och framtidsutsikter inom parapsykologin.
   Martin Johnson: Att vara professor i parapsykologi. En dag i mitt arbete.
   Rolf Ejvegård: En historia i veckopressen. Det oförklarliga i Min värld förklaras.
   Croisets äkthet och Tenhaeffs hederlighet ifrågasätts. Referat av en kritisk artikel i Skeptical Inquirer om paragnosten Gerhard Croiset och hans vetenskaplige undersökare professor W. H. C. Tenhaeff.
   Bertil Nilsson: Växlande vetande. Paradigmskiften. Det som gäller för att vara sant i en kultur, kan förefalla alldeles omöjligt och lögnaktigt i en annan.
   Rolf Ejvegård: Atomisterna Leukippos och Demokritos. Atomisterna menade att lycksalighet består i sinnesro. Det finns bara ett sätt att nå sinnesro och det är att lära sig behärska sina begär. Människans handlande skall inte styras av lust, avsky, rädsla, hopp, tillfredsställelse osv.
  

5, 1982:
   Björn Sahlin: Nyandligheten - vart tog den vägen?
   SM: Kerstin Nordin, New Age-konsult. Hon vill föra in "nya tidens" idéer i affärslivet, visa företagen deras roll i en större helhet, lära människor att utveckla en högre medvetenhet.
   Åsa Freij: Flytta sängen och bli frisk! Geografiska retzoner påverkar oss. Referat av ett föredrag av Åke Lindgren.
   Åsa Freij: Gestaltterapi med Sheldon Litt, humanistisk psykolog.
   Åsa Freij: Livsfestivalen i Frescati. Ambjörn Naeve, Björn Örtenheim, Ingvar Nilsson, Jayanti. Överallt finns behov av andlighet, sanning och kärlek, menar Jayanti.
   SM: Krishnarörelsen, Swami Prabhupadas skapelse. "Människans enda plikt är självförverkligande", skriver Prabhupada. "Insikten om din sanna natur, att du inte är kroppen, utan andesjälen, är den enda verkliga kunskapen. Du befinner dig i kroppen som i ett fängelse. Du är en andesjäl, en stråle från Krishna själv." Men det förefaller som om kärleken till nästan, all religions lysande juvel, inte upptar någon central plats i Prubhupadas tänkande.
   Sven Rosén: Gauquelins "astrologi" - märkliga forskningsresultat.
   Bertil Falk: Forskare har rätat ut ett gammalt frågetecken: Tibetanernas Tummo-yoga höjer kroppstemperaturen.
  

6, 1982
   Nils Wiklund: Mot en utvärdering av bevisen för psi. Från början positivt inställd till existensen av psi har Wiklund alltmer kommit att betvivla att psi finns.
   SM: Kristen zenmeditation. Zenmeditation i väst är en "kristnad" buddhistisk meditationsform. I den ursprungliga zenmeditationen är målet att uppleva enheten med alltet. Kristen djupmeditation däremot kan syfta till ett personligt kärleksförhållande till Gud. Bl a intervju med Gunnel Vallquist.
   Åsa Freij: Sådan personal - sådant företag! USA har upptäckt: Lönsamt att satsa på hälsa och kärlek! Om ett föredrag av Hatha Surrenda.
   Åsa Freij och SM: Wayne Dyers livsvisdom: Förenkla! Välj!
   Åsa Freij: Var närvarande, och totalt uppmärksam, i varje situation! Peter Block om att släppa fram intuitionen.
   SM: Tro och skepticism. Psykologiska aspekter. Referat av en artikel av Peter Delin.
   Bertil Falk: Världsfederalisterna.
   Jo Ann Garlington: Rolling Thunder, indian, andlig ledare och filosof. Han vill skapa fred och harmoni bland alla dem som måste leva på den här jorden.
  

7, 1982
   New Age, Nya Tidsåldern, vad är det? Skilda röster. "New Age är tiden som flödar av skapande kraft mot fred och samhörighet."
   Åsa Freij: Café Vega, ny träffpunkt för "nya tidens" människor.
   SM: Mänskligheten står vid en vändpunkt anser Fritjof Capra. "Medvetande är allt levandes väsen." Se!
   SM: Förstår vi evolutionen? Källa: Marilyn Ferguson. Ferguson skriver att den moderna vetenskapen har bekräftat att naturen skapar helheter, att det är naturens kännetecken att sätta samman delar i mer och mer samverkande, meningsfulla mönster. Världen framstår för oss inte som ett blint spel av atomer utan i stället som en stor organisation.
   SM: Förstår vi evolutionen? Källa: Jan Grönholm. Vad som har bevisats är att en utveckling från lägre till högre former har skett. Däremot är drivkrafterna bakom utvecklingen ännu ofullständigt kända.
   SM: Organbildningen i naturen är en olöst gåta. Källa: Gunnar Brenning.
   SM: "New Age" i Sovjet. Michael Murphy berättar.
   Britta Zetterberg: Ken Keyes väg till högre medvetande. Vi skapar vår egen lycka - eller olycka - säger Ken Keyes, rullstolsbunden sedan 36 år, totalförlamad så när som på huvudet och ena handen.
   Åsa Freij: Psykologer på konferens: Vi har den värld vi förtjänar, men konsten kan göra oss fria.
   Nils-Olof Jacobson: Rösterna från rymden - äntligen ett genombrott?
   Maj Björk och Marie Sjöberg: En undersökning av astrologins validitet. "Vi anser att resultatet av vår undersökning utgör ett stöd för astrologin."
   Anna C. Bornstein: Sankara. Den indiske filosofen och poeten Sankara sökte den högsta sanningen, och sökandet kröntes med framgång. Indierna ser upp till honom som en av sina största vismän, jämförbar med Buddha och Ramakrishna.
  

8, 1982
   Per Sellmann: New Games - Nya lekar.
   SM: Affirmationsteknik. Annastina Vrethammar lär människor att tänka positivt. En affirmation är en positivt formulerad tanke. Vi har en massa negativa tankar inbyggda i oss, som säger så här: jag är inte värd att bli omtyckt, för mig går allt på tok, jag klarar inte av det här...
   SM: En kurs i mirakler. Djup andlig visdom har dikterats genom en inre röst för ateistisk psykolog.
   J. Allen Hynek: Vad ni bör veta om UFO.
   Lars Lundmark: Konferens om shamanism och healing.
   Jörgen I. Eriksson: Rolling Thunder, son av Moder Jord. Kärleken till jorden och allt liv genomsyrar indianen och medicinmannen Rolling Thunders livssyn.
   Björn Roxendal: Tillvarons fasta punkt. "Det finns en fast punkt i tillvaron - Jaget. Allt annat är relativt, men Jaget är absolut. Jaget är upphovet, Skaparen, Gud, den första orsaken."
   Åsa Freij: Kärleksträning. Kärleken som arbetsverktyg.
   John Blom: Ramakrishna.
  

9, 1982
   Åsa Freij: Kärlek i affärer. I USA finns ett nätverk av ärliga och idealistiska småföretagare, som sätter djupare mänskliga värden före ekonomisk vinst. De menar att affärsverksamhet kan vara en väg till personlig utveckling.
   Åsa Freij: Företag som är vänliga mot människor och miljö. Ett besök på MeMos kontor i Amsterdam.
   Nils Wiklund: Kristendomen som kulturbyggare. Betydelsen av kampen mot gnosticismen.
   Bertil Falk: Kristus-teori från Indien: Jesus är hinduernas Krishna.
   Bill Nilsson: Himmelska fenomen. Harvardastronomen Donald H. Mentzel var en ledande motståndare till tanken att UFOn skulle kunna komma från världsrymden.
  

10, 1982
   Åsa Freij: Zen-mästaren Philip Kapleau på Sverigebesök. Vakenhet, eller medveten närvaro, innebär visdom och frid.
   Gudrun Hegardt och Linda Birgersson: "Den Strålande Glädjens Trädgård." I tre år, tre månader och tre dagar skall åtta buddhister vistas i ett retreatcenter i Närke, helt skilda från omvärlden.
   Lama Thubten Yeshe: Avstående. Principen om avstående är central i buddhismen. Upplysning leder enligt buddhismen till en känslornas frigörelse från världsliga begär och njutningar.
   SM: Est för att förvandla livet. Est-träningen grundar sig på principen att det bara finns en faktor som är tillräckligt kraftfull för att på endast fyra dagar omvandla din livskvalitet - du själv.
   SM: Det oranga folket. Rajneeshismen på frammarsch. "Livet är ett mysterium som skall levas, inte ett problem som skall lösas." Bhagwan Shree Rajneesh.
   Åsa Freij: Tredje konferensen Levande företag i en ny tid. Årets motto: Mod-Mening-Moral.
   Johan Wretman: Reinkarnationsterapi.
   Erlendur Haraldsson: Martin Johnson, ge belägg för ditt påstående att jag är okritisk!
   Karlis Osis och Erlendur Haraldsson: Parapsykologiska fenomen i samband med Sri Sathya Sai Baba.
   Åsa Freij: Katrineholm - en upplyst stad. Sedan Katrineholm blev den första upplysta staden i världen, och kallad "världens medelpunkt", kommer folk från alla håll vallfärdande dit för att se och lära. (En vision.)
  



Fortsättning



Till sidan 1!




www.sokaren.se/INDEX351.HTML