Sökaren, register

Register
över inslag i Sökaren 1964-1985.

1, 1974
  SM: Vaishnavadyrkare i Sverige. Vegavan das (Jörgen Sundvall) och Ajit das (Willy Pfändtner) införde Hare Krishna-rörelsen i Sverige. Ajit das hustru Krishna Premi säger att syftet med vår mänskliga existens är att vi skall uppnå fulländning och utveckla kärlek till Gud.
  SM: Intervju med Anders Kocken, Svenska Vegetariska Föreningens ordförande. "Människan har inte rovdjurens käkar, munform och tänder, inte deras klor. /.../ Människans tarmkanal har inte heller den korta längd som är karakteristisk för de köttätande djuren." Människan är en naturlig vegetarian.
  Kurt Almqvist: Ett enastående möte. "Dalai Lama XIV ger intryck av naturlig ödmjukhet och godhet."
  Broge Wilén: Dalai Lama i Sverige. "Han vill framför allt vara en människa bland människor."
  Nils-Olof Jacobson: Kirlianfotografi - mysterium på väg att lösas?
  Bertil Falk: Spekulativ litteratur. "Den spekulativa litteraturen är enligt min mening nödvändig. Den är nödvändig som säkerhetsventil, men occkså som pådrivare och utmanare." Resonemang med utgångspunkt från Ivan Troëngs bok "Hur månen föddes för 11.800 år sedan".
  Nils-Olof Jacobson: Däniken - trovärdig trots allt?

2, 1974
  SM: Har vi rätt att utnyttja djuren vetenskapligt? Johan Börtz intervjuas. Enligt statistiska uppgifter används årligen i Sverige en miljon djur inom vetenskaplig forskning - omkring 6.000 apor, 6.000 hundar, 10.000 katter, 15.000 kaniner samt mängder av marsvin, råttor och möss.
  Kristen vänster.
  John Blom: Paramahansa Yogananda. Yogi i liv och död. "Fråvaron av något som helst synligt tecken på upplösning i Paramahansa Yoganandas kvarlevor är det märkvärdigaste fallet i vår erfarenhet. /.../ ... inte ens tjugo dagar efter hand död."

3, 1974
  Sverre Holmsen: Zoroaster. "Det bästa sättet att tillbedja Gud är att lindra tidens nöd och att förbättra mänsklighetens tillstånd."
  P. A. Atterbom: Brobyggare. Om Cleve Backster.
  Örjan Björkhem: Mystisk schizofreni. Skillnaden mellan dem vi kallar mystiker och en grupp av dem vi kallar schizofrena ligger i hur omgivningen upptagit budskapen.
  Birger Qvarnström: Telepati i vardagslivet och historien. Det torde finnas ett telepatiskt samband mellan individerna i en folkmassa, t ex en nation. Detta kallas ibland "tidsandan". Vi är kanske ständigt utsatta för telepatiska influenser.
  Per Beskow: "Undret i Shivapur". Kommentarer. Flera liknande fall är kända. Det rör sig om ett naturligt fenomen och inte om någon "helighet" hos de lyfta föremålen.
  Religionens många ansikten. Kärntankar från flera religioner.
  SM: Synpunkter efter ett besök hos Friedrich Jürgenson. Det finns säkert röster på banden som har paranormalt utsprung. - Professor Bender: "Jürgenson känner till de avlidnas röster. Rösterna är på något sätt förborgade i hans hjärna. Han kan, helt omedvetet, föra över rösterna på bandet genom en process som vi ännu inte kan förklara."

4, 1974
  Nils-Olof Jacobson: Kan eterkrafter fotograferas? Om engelska experiment.
  SM: Gåtan Uri Geller. Uttalanden av Ingemar Hedenius, Nils-Olof Jacobson och Gudmund Smith.
  Religionens många ansikten. Kärntankar från flera religioner.
  SM: Varför så intresserad av parapsykologi, Birger Qvarnström? "Jag tror att parapsykologin kan ge oss det fundament på vilket en ny människouppfattning i framtiden kan byggas upp."
  SM: Teolog lämnar kyrkan. Intervju med Kaj Baagø. "Vi är ju alla sökande och famlande - även prästen. Därför är monologen från predikstolen i bästa fall meningslös."
  Jörgen Rapp: Shree Gurudev Ashram. Swami Muktananda och hans lära. Ashramen, vars motto är "Se Gud i alla!", har tillkommit för att ge sökande människor hjälp att finna sitt sanna jag.
  Per Ragnar om sin favoritbok "Så har jag hört" av Axel Fredenholm.

5, 1974
  Tantrisk yoga och meditation i Skandinavien. Intervju med swami Janakananda.
  Nordfrid Moersberger om en bok som betytt mycket för honom: Masry Baker Eddys "Vetenskap och hälsa med nyckel till Skriften".
  Fred Ackerman: Indiska mirakelguruer.
  Ragnar Alcén: Kyrkan, ockultismen och mystiken.
  Stanford Research Institute. Vid SRI gjordes bl a undersökningar av Uri Gellers paranormala förmågor.
  Lennart Lidfors: Möte med Uri Geller. Uppvisning av telekinesi och telepati.

6, 1974
  Tor Ragnar Gerholm intervjuas om det ockulta problemet.
  Sven Rosén: Tvivel kring Cleve Backster.
  Sune Stigsjöö: Lönar det sig att spekulera över livsgåtan? "Vi har präglats av 1800-talets yrvakna naturvetenskapliga värderingar och naiva världsbild, fylld av ett slags rationalismens fördomar."
  Nils Wiklund: Det vetenskapliga studiet av psi.
  Stanley Krippner och Kenneth Zirinsky: Ett experiment med drömmar, klärvoajans och telepati.
  Nils Kalén om sin favoritbok, Martinus "Livets bok".
  Religionens många ansikten. Kärntankar i olika religioner.
  Nils-Olof Jacobson: Fantombladet - bioplasma eller eterkropp?
  Sven Rosén: Solens tyranni. Solfläckarnas inverkan på människorna.

7, 1974
  Ragnar Alcén: Sökt av de andliga mästarna. Om konstnärinnan Hilma af Klint.
  SM: Religion och eros.
  Olle Wedholm om sin favoritbok "Toner från tystnadens musik" av Inayat Khan.
  Vilhelm Ekelund. Det är denna höst 25 år sedan Vilhelm Ekelund avled. Sigvard Sjögren har skrivit några rader till hans minne.
  Birger Qvarnström: Vår paradoxala värld. Om det paranormala. "Det har varit de rationalistiska världsförklaringarnas stora misstag att de utgått från att mänskliga sinnen och traditionell logik skulle kunna tyda alla olösta gåtor."
  Nils-Olof Jacobson: På väg mot en ny medicin? Rapport från The May Lectures i London. Nya idéer inom medicinen. Bland annat om psykologiska faktorer för hälsa och sjukdom. "Simonton anser att viljan att leva är det väsentliga."

8, 1974
  SM: Martin Johnson intervjuas. (Martin Johnson utnämndes 1973 till professor i parapsykologi vid universitetet i Utrhchet, Holland.) "Det tycks bland parapsykologerna inte finnas någon som helst samstämmighet om vilka experiment som kan anses vara goda,'vattentäta' eller konklusiva."
  SM: Flygande tefat är inte nonsens. Om professor J. Allen Hyneks omvändelse från skepsis till positivt intresse för UFO-rapporter. Hynek: "Vårt vetande är som en droppe och vår okunnighet som ett hav."
  Walther Eidlitz om sin favoritbok, Bhagavad-Gita. "Lär känna detta Oförgängliga som genomtränger allt ... Svärdet kan inte hugga det, elden kan inte bränna det, vattnet kan inte väta det, vinden kan aldrig uttorka det. Ofattbart för tanken är det ... oföränderligt ... evigt."
  Sökaren tio år. Olika röster. Alf Ahlberg: "Jag anser att Sökaren har en betydande uppgift att fylla i vårt kulturliv."
   Fasta - en väg till hälsa. Bert Yoga Jonson, Risto Lahna och Jern Hamberg.

9, 1974
  Vad är godhet? Olika röster. "Medkänsla betyder brödraskap mellan människor och djur", sa T. L. Vaswani, indisk mystiker och ledare för den filantropiska Mira-rörelsen. "Bemöt alla varelser med medkänsla i ditt hjärta!" sa Lao-tse, en av Kinas största filosofer.
  Formas en ny människa i Kina? Intervju med Christer Leopold.
  Rolf Ejvegård: Parapsykologi som vetenskap. Bl a om fusk bland parapsykologer. "Tanken på upprepbara försök är väsensfrämmande för parapsykologin."
  Sven Rosén: Psi hos djur.
  Karl Christiansen: De heliga - vet de mer än vi andra? Stora andliga gestalter kan ta miste.

10, 1974
  Nina Falkenberg: Tibetansk buddhism i Sverige. Ceremonier. Visdom och medkänsla.
  Rolf Ejvegård: Sällskapet för Parapsykologisk Forskning. SPF:s historia i korthet.
  Jörgen Rapp: Naturvetenskapens verklighetsuppfattning är förenlig med mystikens. "Universum börjar mer se ut som en stor tanke än som en stor maskin."
  Förut buddhist - nu kommunist. Intervju med Torbjörn Säfve.
  John Blom: Bushido, ett japanskt system för karaktärsforstran och levnadsregler.

1, 1975
  Birgit Lange: Den helige andes tidsålder. Om boken "Towards the Holy Spirit" (På väg mot den helige Ande) av Philip Toynbee. Toynbee ger en radikal kritik av den kristna läran, bland annat påståendet att universum har skapats av och uppehålls genom en gud som är allsmäktig, allvetande och idel kärlek. Toynbee: "Vad vi måste försöka begrunda är en Ande som aldrig skapade eller kunde skapa den naturliga världen, men som alltid har svävat över denna värld och sökt efter medel att genomtränga och påverka den."
  Karl Christiansen: De heligas hälsa. "Visst var Hans Helighets fysiska kropp sjuk, ja mycket sjuk - men vad skulle det ha tjänat till att basunera ut detta sorgliga faktum?"
  Curtis Fuller: Dr Jule Eisenbud mot "Den fantastiske Randi". En dispyt om Ted Serios "tankefotografier". Serios verkar ha kunnat få bilder av verkliga ting att återges på icke exponerad fotografisk film.
  Sven Rosén: Hur en fjäder blev en höna. Om vålnaden Katie King, som tycktes materialisera sig genom mediet Florence Cook.
  SM: Gellers klärvoajans äkta!

2, 1975
  SM: Uri Geller - lurade han forskarna? Om Uri Geller.
  Nils-Olof Jacobson: Uri Geller, Andrija Puharich och De Nio. "...otroliga, orimliga händelser..."
  Den ockulta bokvågen.
  Nils Wiklund: Det upprepbara experimentet. Med Replik av Rolf Ejvegård.
  Claus Oreskov: Vedanta. 1. Samtal med swami Ritajananda. "Allt är ett och det existerar inget annat än detta enda." 2. Vem var Ramakrishna? "I det mentala tillståndet nirvikalpa samadhi upplevs föreningen mellan Atman (den individuella själen) och Brahman (världssjälen)."

3, 1975
  Icke-kristen tro i svensk religionsundervisning. Olika röster.
  SM: Dr Puthoff svarar dr Hanlon om undersökningen av Uri Gellers fenomen på Stanford Research Instutite.
  Oskar Hörmander: Gud är inom oss. Gud finns inte som en levande personlighet långt ute i världsrymderna eller långt borta i en fjärran himmel. Men han existerar som en kraft i människans inre.
  Anders Apelqvist: Den universella anden.
  Björn Sahlin: Vi behöver stillhet.
  Tomas Löfström: Den rena melodins ocean - en excentrisk buddhainkarnation. Om den sjätte Dalai Lama, som var en kärleksprofet och hippiebuddha...
  Roland Adlerberth: Fenomenet Däniken.

4, 1975
  Satsang hos Divine Light Mission. De upplever en sällhet i sitt eget väsen, en musik, en nektar i sitt inre, en glädje i att inse att deras sanna jag är något perfekt, gudomligt och evigt.
  Lennart Mogren: The Farm - ett religiöst samhällsexperiment i USA. Om en grupp kring Stephen Gaskin. De delar med sig av sitt överskott.
  Antoon Geels: Plotinos, filosofisk mystiker occh reformator. En av mystikens stora filosofer, nyplatonismens upphovsman. "Den yttersta verkligheten är av andlig natur."

5, 1975
  Karma Ling, ett litet buddhistkloster i Småland.
  Gustaf Lundgren: Astrologins återkomst.
  Nils-Olof Jacobson: Parapsykologen Thelma Moss intervjuas. Bl a om Kirlianfoton.
  Vilhelm Fahleson: Jiddu Krishnamurti. "Se på de ständiga krigen länder emellan, medan miljoner människor dör av svält! Det nuvarande sättet att leva är så fasansfullt, så ohyggligt, så brutalt, säger Krishnamurti. I stället för att vara vackert, fyllt av kärlek till allt levande, har livet blivit fult, hårt. Men, säger han, det finns ett annat sätt att leva!"
  Björn Sahlin: Poul Bjerre och religionen.

6, 1975
  Ola Gustavsson: Min kontakt med scientologin. Kritik.
  Birgit Lange: Jag vill försvara TM-meditationen.
  SM: Auroville - en idé om en ny mänsklighet. Ett nytt medveteande pressar på i den nuvarande världen i väntan på öppningar för att manifesteras. "Det ligger ett rop i tiden, ett rop efter en ny människa och en ny värld." Aurobindo såg livet i universum som en fortgående utveckling från de lägsta materiella formerna fram till mänskligt medvetande i vår tid, men han menade att utvecklingen inte var avslutad med den nuvarande människan, utan att ännu högre medvetande skulle framträda.
  Sven Rosén: Titanens undergång. Prekognitiva drömmar och förutsägelser om Titanics undergång - samt en (prekognitiv?) roman av Morgan Robertson.
  Nils-Olof Jacobson om sin favoritbok "Det helande ljuset " av Agnes Sanford. Ett arbete om tankarnas verkan på kroppens hälsa.

7, 1975
  Forskningens nya vidder. Intervju med den engelske professorn i biologi Aleister Hardy. "När telepati har accepterats av den vetenskapliga världen och visats vara ett mentalt och inte ett fysiskt fenomen, kommer detta att göra slut på den mekanistiska tolkningen av livet genom att visa att medvetandet, psyket, kan vara oberoende av hjärnans fysisk-kemiska mekanism." - "Jag är övertygad om att det finns ett skapande element inom universum självt."
  Ove Kant: Uri Geller än en gång.
  SM: Scientologikyrkan.
  Siripelle Karunaratne: Människan i buddhistiskt perspektiv.
  Jan Bärmark: Maslow - mystiker och vetenskapsman. Det finns flera gemensamma element i maximalupplevelsernas innehåll. Hela universum upplevs som en helhet.
  SM: Philip Klass och Pascagoulahändelsen. Klass är en känd UFO-kritiker.
  SM: Borddans.
  Birgit Cars berättar om sina favoritböcker, Walter Ljungquists "Paula" och "I stormen".
  Sven Rosén: I futurologins utkanter. Om profetior, framför allt Nostradamus och Edgar Cayce.

8, 1975
  SM: Liberala Katolska Kyrkan 50 år i Sverige.
  Birger Qvarnström: Spökfenomen med tragisk påföljd.
  Ajit das: Sri Krishna Chaitanya, den gyllene avataren.
  Scott Hill: Matthew Manning, en länk mellan två världar?
  SM: Kärlek. Bl a många citat. Peter Deunov: "Lärjungen måste veta att liv utan kärlek inte är möjligt. Kärleken ger mening åt allting."
  Ivar Wallensteen om sin favoritbok Platons "Faidon", som behandlar Sokrates sista dagar i fängelset, där han filosoferar med sina vänner om livet och döden.

9, 1975
  SM: Ananda Marga, "glädjens väg", en andlig och social rörelse från Indien, vilken vill tjäna mänskligheten.
  Ove Kant: Experiment utan värde? Studium av barn som uppges ha samma förmåga som Uri Geller att böja föremål. Barnen observerades i hemlighet, när de trodde sig inte vara iakttagna. De flesta fuskade. Ett av barnen fuskade inte, men lyckades heller inte böja något föremål.
  Björn Sahlin: Helheten som livsmål.
  Karl Christiansen: Gurun - behövs han?
  Wm. F. Kofoed: Tabu. Om döden. Arthur Schopenhaurer: Den som på ett instinktivt sätt är medveten om att det nuvarande ögonblicket har sin källa i oss och framspringer ur vårt inre, kan inte tvivla på sin egen naturs oförstörbarhet.
  SM: Lycka. "En varaktig lycka är beroende av det mått av mognad man äger."
   D. S. Sarma: Det sanna framåtskridandet är av andlig art. "Det mest karakteristiska draget hos hinduismen är dess syn att allt liv är en enhet. Växter, djur och människor bildar en familj."
  Anna Bornstein: Paul Brunton, en modern filosof och mystiker.

10, 1975
  Sture Gustafson: Sri Lanka - buddhistisk söndagsskola och religionsundervisning.
  Sten Rodhe: Hare Krishna-rörelsen. "Livets mål är att nå evigt liv hos Gud. /.../ I sin betoning av själens oförstörbarhet skiljer sig hinduisk livssyn från buddhistisk, som inte erkänner någon oförstörbar själ."
  Ove Kant: Psykisk fotografering i Maine. Paranormalt fenomen som liknar det som Ted Serios frambragt men med en spiritistisk konnotation. Psykisk påverkan på fotografisk film; bilder skapas efter förebilder i verkligheten.
  SM: Intervju med professor Montague Ullman, som anser att parapsykologi är ett ytterst viktigt forskningsområde, vars resultat kan bli av stor betydelse för vår förståelse av människan och av sambandet mellan medvetande och kropp.
  Alf Ahlberg: Parapsykologi och vidskepelse. Om boken "Villfarelser och vetande" av Joseph Jastrow. Falsk tvärsäkerhet hos en "skeptiker".
  Olle Hjern: Den Nya Kyrkan - Swedenborgs efterföljare.
  SM: Sherlock Philip Klass. En av de främsta UFO-kritikerna.

1, 1976
  SM: "Orbito visar Guds kraft!" Om den filippinske helaren Marcos Orbito, som besökte Sverige. S k psykisk kirurgi, ett omdiskuterat och ifrågasatt fenomen. Flera säger sig ha blivit botade. Svensk man framträder och berättar att han blivit fullt frisk.
  Reima Kampman: Hypnosexperiment med multipel personlighet. Genom hypnos har finsk psykiater fått s k sekundära personligheter att framträda hos försökspersoner, som berättat om tidigare liv, som de säger sig ha levat. Kampman tror att det rör sig om omedvetna fantasier.
  Hypnos. Intervju med psykolog Lars-Eric Uneståhl.
  Hans Hof: Zen-meditation och människosyn. "I meditation enligt Zen kan vi blir mer och mer medvetna."
  Agne Windmark: Front mot djurplågeri. Intervju med redaktionen för tidningen Djurfront.
  Bertil Nilsson: Fred genom gemenskap. Om en stiftelse, som verkar i den nya tidens anda. Douglas och Gita Keiller och Anthony Brooke. Den vill påminna oss om vår släktsamhörighet, inte bara med vårt mänskliga släkte utan med alla uttryck för det eviga Liv, som är hela skapelsens ursprung.

Nr 2, 1976
  SM: Karma Shedrup Darge Ling Buddhist Center. Reportage från tibetanskt buddhistkloster i Stockholm. Buddhismen är en väg till frihet från sorg och lidande.
  Lennart Lidfors: Rapport från Filippinerna. Om psykisk kirurgi. Märkliga upplevelser.
  SM: Intervju med Krishna, f d munk. Han sökte i religionens värld och fann vidskepelse. Många blir munkar för att de får mat och husrum. "Om du gav tjugo svenska flickor till tjugo unga buddhistiska munkar och om flickorna vore beredda att gifta sig med dem, så skulle de allesamman lämna klosterlivet."
  SM: Sätt igång "datorn" i ditt inre. Utnyttja din undermedvetna intelligens. Intervju med Sigmund O:son Lif.
  SM: Tefatsförklararen Philip Klass. "Det finns säkert inga utomjordiska rymdskepp i vär närhet."
  Sven Rosén: Vem är du Nessie? Finns det ett okänt djur i den skotska sjön Loch Ness?

Nr 3, 1976
  SM: Yoga är bra för kropp och själ, säger Eugenia Basilewsky, yogalärarinna. "Det gäller att ändra medvetandet till något högre och bättre. Först måste man påverka det undermedvetna, ta bort allt det negativa innehållet där och sedan bygga på med positiva tankar och suggestioner."
  Agehananda Bharati: Bluffen Lobsang Rampa.
  SM: Tefat bakom järnridån.

Nr 4, 1976
  SM: Sufi-rörelsen. För en sufi är kärlek och levnadsvishet det väsentliga. Dogmer och trossatser är av ringa betydelse. Intervju med Anna-Greta Ångström.
  Björn Sahlin: En förandligad materialism. Den nya materialismen är en idealism, men den har livet som mål - det nuvarande livet i sinnenas värld, inte ett kommande liv i evigheten.
  Sven Rosén: Gåtan Kathleen Goligher. Fenomenet ektoplasma observerat och fotograferat.
  Bengt Bonaeus: Mitt möte med Marcos Orbito. Svensk man berättar att han blev frisk efter behandling av psykisk kirurg på Filippinerna.
  Alf Ahlberg: Schopenhauer och de ockulta fenomenen. Jag och du och alla andra väsen - människor, djur, växter, nu levande eller längesen döda eller ännu ofödda - är i "fenomenvärlden" var för sig skilda individer. Men i den verkliga världen är de endast olika manifestationer av en och samma eviga världsvilja. Schopenhauer betraktar detta som moralens grund. Hur kan jag hysa medkänsla med andra, med människor och djur? Därför att jag instinktivt anar, att jag djupast sett är ett med dem.

Nr 5, 1976
  SM: Vipassana, buddhistisk insiktsträning. Syster Amita Nisatta berättar.
  Eckankar. En introduktion av Perttu S. Kortelainen. Livsströmmen, Eck, är upphovet till all materia och alla livsformer. Den är själva det aktiva medvetandet.
   Terapi och mystik. En intervju med Birgit Cars av Peter R. Meyer. "Det finns ett ljus inom dig, som du icke ser. Det finns ett väsen djupast inne i dig som vill växa."
  Ivan Troëng: Magnetterapi - väcker organismens självläkande krafter?
  Hans Granqvist: Intuition och aktier. Om experiment med I Ching (Förvandlingarnas bok) som i 3000 år använts av kineserna som ett hjälpmedel att blicka in i framtiden. "Det visade sig att I Ching ofta rekommenderade rätt aktie men var betydligt mera osäker på rätta tidpunkten att köpa den. /.../ Vad som verkligen imponerade var I Chings instruktioner att sälja. Vid flera tillfällen gick dessa stick i stäv med tidningsexperternas råd, och varje gång hade I Ching rätt."
  Bertil Falk: Hubbard före scientologin. En religionsstiftares bakgrund.
  Sven Rosén: Växternas hemligheter avslöjade.

Nr 6, 1976
  SM: Reima Kampman på Sverigebesök. Dr Kampman har genom hypnos fört människor tillbaka till minnen av ett liv före födelsen. Han tror inte att de här människorna har levt dessa liv tidigare, utan att det rör sig om omedvetna fantasier.
  Överlever människan döden? Enkät. 13 olika röster.
  Kaj Alwestrand: Healing på Filippinerna. Om psykisk kirurgi. Författaren har flera gånger själv opererats av healers och blivit botad från en mångårig magåkomma.
  Sven Rosén: Materialisationsfenomen i spiritismen. Foton.
  Nils-Olof Jacobson: Kan skapelsens krafter fotograferas?

Nr 7, 1976
  Agne Windmark: 30 år med Martinus världsbild.
  SM: Fall av reinkarnationstyp i Indien. Om professor Ian Stevensons undersökningar. Läs!
  Den gåtfulle Houdini, illusionist eller medium? Författaren Sir Arthur Conan Doyle menade att många av Houdinis konststycken inte kunde förklaras på normalt sätt; han hade nog starka "mediala" krafter.
  James Dillet Freeman: Den levande stenen. "Jag såg hela världen av vilken jag är en del och jag såg att den är liv, ingenting annat än liv."
  Sten Rodhe: Ramakrishnamissionen. "Meditationens mål är att förenas med Gud, inse jagets identitet med Gud."

Nr 8, 1976
  SM: Sri Chinmoy lär oss "hjärtats väg".
  Margareta Sundgren: Rundvandring hos trossamfund. Kväkarna, Unification Church, Liberala Katolska Kyrkan, Hare Krishna-rörelsen, Ananda Marga, Divine Light Mission, Svenska Kyrkan.
  Alf Ahlberg svarar på frågor. "Den enda absoluta sanningen är att det inte finns någon absolut sanning. Det är den enda öppna och fruktbara hållningen."
  Rolf Ejvegård: William James och parapsykologin.

Nr 9, 1976
  Jörgen Rapp: Muktananda, Siddha Guru.
  Surya Green: Professor Richard Alpert blir Ram Dass.
  Bertil Falk: Kontraspionen som blev forskare i det okända. Om Ivan T. Sanderson.
  Sven Rosén: Naturvetenskap och mystik. Om en bok av Lawrence LeShan. Enligt Bertrand Russell är mystikerna överens om följande: 1. Allt är förenat i en grundläggande enhet. 2.Tiden är en illusion. 3. Det onda är bara ett sken. 4. Det finns ett bättre sätt att erhålla kunskap om verkligheten än genom sinnena. Punkterna 1 och 2 har motsvarigheter i den naturvetenskapliga världsbilden.
  SM: Illusionisten "den fantastiske Randi" mot Uri Geller. Randi nämner indicier för att Geller är en illusionist, och han säger sig ha sett Geller fuska, men inga verkliga bevis redovisas - inte ett enda bildbevis, trots att Geller många gånger uppträtt inför närgångna TV-kameror.
  SM: Autentisk österländsk tro eller europeiserad/amerikaniserad? Ibland görs det gällande att det är västerländska former av österländsk religion som förekommer i väst. Men samtal med svenska buddhister och "hinduer" bekräftar inte detta. De har en nära kontakt med österländska lärare. Men de anser att österländsk tro ofta förvanskas av kristna läroboksförfattare.
  Lyall Watson: Psykisk kirurgi. Författaren talade in alltsammans på band medan det hände. "Operationerna är en reell verklighet och jag har hittills aldrig stött på någon psykisk kirurg som försökt bluffa sig fram."

Nr 10, 1976
  Anna Bornstein: En lärare och hans elever. Om Anthony Damiani, en lärjunge till mystikern och filosofen Paul Brunton.
   Hans Bender, en av världens mest kända parapsykologer, intervjuas av Scott Hill.
  Örjan Björkhem: Den ensamma resan. Om mystika uppenbarelser, framför allt om helbrägdagörerskan Anna Jöns Dotter, som själv kom att tro att hennes förmåga berodde på animal magnetism eller elektricitet. Några av dessa människor hamnar på sjukhus som schizofrena.
  Örjan Björkhem: Himmelens portar. En skånsk byggnadssnickare får uppenbarelser från Gud. "Tro på Gud behöver man inte, det viktiga är att man tror på Kärleken. Just detta är grunden för en ny världsordning, poängen är inte att ha rätt eller fel utan att vara."
  Ola Gustavsson: Vad är Joula - glädjens och solens samfund? Ett i Sverige nytt religiöst samfund, som inspireras av mystikern Gurdjieff, granskas av Ola Gustavsson, som förenade sig med rörelsen och rapporterar om sina erfarenheter.
  SM: Illusionist förbluffar parapsykologer. Kan trollkonstnärer med sina trick lura parapsykologiska forskare? Professor Martin Johnson tog den skicklige illusionisten Ulf Mörling till Utrecht och lät honom framträda för parapsykologer på en kongress. Många tog honom för ett medium. Ingen tillfrågad kunde säga med säkerhet hur Mörling gjorde. Och Mörling själv ville naturligtvis inte berätta hur han gick till väga.

Nr 1, 1977
  Anna Bornstein och SM: Anthony Damiani på Sverigebesök. Anthony Damiani är en hängiven lärjunge till Paul Brunton. "Den yttersta förnimmaren" i människan är identisk med Gud. Det rena medvetandet, som är du, och det rena medvetande som antas vara Gud, är till sitt väsen detsamma.
   Tro och vegetarism. Förespråkare för olika andliga läror berättar om varför de är - eller inte är - vegetarianer.
  Rune E. A. Johansson: Salgala - sökarens mål? Om buddhism.
  Ted Nordquist: Ananda Cooperative Village, ett religiöst kollektiv i Kalifornien i bl a Paramahansa Yoganandas efterföljd.
  Ola Gustavsson: George Ivanovich Gurdjieff, en gåtfull magiker och mystiker.
  Sigvard Sjögren: Walther Eidlitz in memoriam.

Nr 2, 1977
  Björn Sahlin: Släng katekesen! Kritiska synpunkter på kristendomen.
  SM: Parapsykologin och döden. Intervju med den amerikanske parapsykologen William G. Roll. De individuella psykena hänger samman på den undermedvetna nivån. Föremål kan bära på minnen /.../ Det syns som om händelser i det förflutna inte försvinner utan blir förknippade med de föremål, i vars närhet de ägt rum. Medier kan sedan avläsa föremålen deras historia.
  SM: Shankara, en av Indiens, och världens, största religiösa tänkare. "Om man inte inser Atmans, sitt eget Jags, identitet med Brahman, den Högsta Verkligheten, kan man aldrig uppnå Mukti, frihet." Läs!
  Sven Rosén: En ny astrologi. Om Michel Gauquelins forskning.
  SM: Intervju med Hans Granqvist om bl a meditation.
  Aforismer samlade av Olle Wedholm. "Det gäller att leva upp till föreställningen om sig själv."

Nr 3, 1977
  SM: Klubb Kamelen, ett festligt och seriöst sökarställe, som drevs av Eddie Grahn.
  David Ståhl: Vipassana Bhavana Center i Kanduboda. Författaren vistades i ett meditationskloster på Sri Lanka fem och en halv vecka 1973.
  Sten Rodhe: Luthersk kristendom och mystik - kan de förenas?
  Antoon Geels: Mäster Eckhart, kristen mystiker och kättare.
  Birgit Lange: Är det skönt att dö? Om Raymond Moodys första bok "Life after Life", som handlar om märkliga upplevelser i dödens närhet. Dessa erfarenheter brukar efterlämna en ny syn på döden; fruktan brukar försvinna.
  SM: Intervju med parapsykologen John Beloff. Paranormala fenomen finns men är svåra att bevisa.

Nr 4, 1977
  SM: Tibetansk vishetslärare besöker Sverige.
  SM: Hur blev Bibeln en bibel? Kanoniseringen av Nya testamentets böcker var en lång utvecklingsprocess med många teologiska strider, varur "den Heliga Skrift", eller "Guds ord" slutligen framföddes. Läs!
  SM: Det brinnande Gehenna, en hörnsten i kristen etik? Fasansfulla uttalanden av Jesus enligt Bibeln.
  SM: Jesu etik. Jesus hade en mycket krävande gärningslära, som inte är ett dugg populär bland dagens svenskar. Det är med en rysning som man tar del av hans infernaliska moralbudskap. Läs!
  SM: Det universella kärleksbudet. En kärlekslära finns i många religioner och hos många filosofer. Mahavir, jainismens grundare: "Betrakta varje levande varelse så som dig själv och skada ingen!"
  Bertil Falk: Nandor Fodor, mannen som psykoanalyserade poltergeistar.
  SM: Nirvana, ett i väst ofta missförstått begrepp. "Nirvana är ett tillstånd av fullständig själsvila." - "I Nirvana förenas man med den kraft, Brahman, ur vilken man har kommit." Läs!

Nr 5, 1977
  SM: Engelsk professor i fysik intygar "Geller-effekten". Intervju med John Hasted, som bl a sa att han som naturvetenskapsman i hela sitt liv varit materialist men nu hade vissa bevis för att det också finns något annat i verkligheten än det rent materiella.
  Ann-Marie Ehrenkrona: Framtiden i våra händer.
  SM: Marcus Aurelius, en kejsare av Rom som var stoisk filosof. "När du om morgonen ovilligt står upp, så tänk: Jag vaknar för att verka som människa.
  Dikter och tänkestycken av Axel Fredenholm.
  Agne Windmark: Are Waerland - väldig hälsokämpe.
  Sten Rodhe: Min väg till kristen zen-meditation.
  Eva Jagrell: Meditation - en frihet i glädje. "Friden kommer inifrån. Sök den alltså inte utanför."
  Erlendur Haraldsson och Karlis Osis: Föremål dyker upp från intet och försvinner i Sai Babas närhet.
  Anders Liljegren: Bermudtriangelmysteriet. Om en bok av Lawrence David Kusche. "Kusches bok är ett förödande slag mot hela den här genren."

Nr 6, 1977
  SM: Internationell yoga-kongress i Stockholm.
  SM: Vi tror på Jesus Kristus, Guds enfödde son, vår Herre..." Enkät. Fem kristna röster. "Jesus är och förblir en gåta. Rent historiskt vet vi väldigt litet om hnom - men ändå tillräckligt mycket för att hans person, budskap och livsöde skall fascinera."
  SM: Varför icke Kristus utan Buddha, Krishna, Vedanta, Hubbard och Eck? En trosenkät. "Jag känner mig inte hemma i kristendomen."
  SM: Transcendental meditation (TM). Intervjuer. "Jag känner mig mycket gladare nu och mer harmonisk och stabil som människa." - "Förr såg jag ganska mörkt på tillvaron och var väldigt skeptisk mot folk, hade svårt att lita på människor." - "Jag har haft upplevelseglimtar av människans sanna natur."
  Antoon Geels: Kättare inom Islam. Om panteistiska inslag i sufismen.
  Alan Vaughan: Intervju med parapsykologen dr K Ramaskrishna Rao. "Tyvärr är de flesta yogier som gör anspråk på att äga paranormala krafter, bara illusionister. Men en del av dem tror jag inte fuskar medvetet. /.../ Det är fullt möjligt att äkta paranormala fenomen förekommer, eftersom atmosfären omkring en swami är sådan att det paranormala lätt kan manifestera sig."
  Sven Roséns tecknade serie Profeten börjar.
  SM: Öppet brev till Jesus.

Nr 7, 1977
  SM: Teosof kan man vara och ändå ifrågasätta allt som teosofin lär. Intervjuer. "Hela universusm är framsprunget ur det Absoluta, Eviga, och dess inneboende möjligheter förverkligas i de många olika livsformerna."
  Jan Bärmark: Död och förnyelse - ett centralt tema hos Poul Bjerre.
  Eva och Stefan Heinstedt: Findhorn. "Findhorn är styrt av gudomliga krafter."
  Ingemar Hedenius: Några av kristendomens avigsidor. "De kristnas vana att välja och vraka bland de många gudsord, som står till deras förfogande, samtidigt som de försöker intala sig och andra att de verkligen håller sig till Ordet - detta erbjuder en bedrövlig anblick."
  SM: Kristna missionsteologer tar itu med nyreligiositeten. Vetenskapligt institut tolkar icke-kristna rörelser från kristen tros utgångspunkt. Thomas K:son Hultberg berättar.
  Anna C. Bornstein: Den inre vägen.
  Åsa Freij: Dr Mishra, en "nära" guru, som skojar, lagar mat, diskar och inte vill bilda skola. Åsa Freijs första artikel i Sökaren.
   SM: Finns UFO-intresse bland astronomer? En amerikansk enkät. 23 % svarade att UFO-problemet säkerligen, 30 % förmodligen, 27 % möjligen, 17 % förmodligen inte och 3 % säkerligen inte förtjänade en vetenskaplig undersökning. 53 % gav allt så ett positivt svar, medan 20 % var negativa. Den positiva attityden minskade med högre ålder.

Nr 8, 1977
  SM: Brahman är i allt. Undervisning av Swami Rama Theertha. "Det som finns och alltid har funnits och kommer att finnas, det är Brahman, grunden för all existens, det vari allt finns, det varifrån allt har kommit och dit allt skall återgå. Brahman är i människor, djur, träd. växter, i bergen och i jorden."
  SM: Teosofernas världspresident på Sverigebesök: "Vi är alla delar av helheten."
  SM: Religiös avprogrammering i USA.
  SM: Sanningssökaren. 1877 grundades månadstidskriften Sanningssökaren med syftet att verka för "förnuftstro och praktisk kristendom". l893 blev sista årgången. I Sanningsökaren var man motståndare till dogmatisk kristendom, och man ansåg att den kyrkliga kristendomen inte sammanföll med Kristi förkunnelse.
  SM: Det oäkta slutet av Markus. En avgörande del av texten i Markus evangelium, dess slut, är ett tillägg, gjort på 100-talet. Markus berättar inte om någon iakttagen uppståndelse utan endast om Jesu tomma grav och om en ung man som satt där! Läs!
  SM: Teologer förnekar Jesu gudomlighet. Läs!
  SM: Kristet motstånd mot nyreligiositeten. Var finns viljan till förståelse, den inkännande, medmänskliga sympatin? Om Johannes Aagaard och Institutet för missionsteologi och ekumenisk teologi vid Århus universitet.
  SM: Det finns ett positivt värde i nyreligiositeten.
  Christina Aaby: Den fullkomlige Mästarens uppgift. Om Guru Maharaj Ji och Divine Light Mission.
  SM: Samadhi - förening med det Eviga.
  Sven Rosén: Är Carlos Castaneda en bluff? Castaneda påstår sig vara vetenskapsman, och han lägger hela sin lära och filosofi i munnen på "don Juan". Men är han i själva verket en diktare?

Nr 9, 1977
  SM: Trons magi. Om Al Korans bok "Tänk effektivt och bli framgångsrik". Tro är det viktigaste för alla som vill göra underverk. Tro kan göra en lam frisk, en fattig rik, en ensamstående gift etc.
  SM: Vid verklighetens rand. Om en bok om UFO, skriven av astronomiprofessorn J. Allen Hynek och dataexperten Jacques Vallee. "Vad måste vi ändra på inom vetenskapen för att göra UFOs möjliga?" frågar Vallee, och Hynek svarar: "Vetenskapsmännen!"
  SM: Kulturens svek. Om en bok av Annakarin Svedberg. "Kulturlivet ger ingen bot. Man kristiserar, analyserar - men läker inte."
   SM: Många vetenskapsmän: Uri Geller är äkta! Läs!
  Alf Ahlberg: Kristendomen och vår västerländska kultur. "Jag anser att kristendomen rymmer omistliga världen med vilka vår kultur står och faller."
  Werner Aspenström: Jag tror på det ovissa. "Jag håller alltså frågorna öppna. Svårigheten med den kristna trosbekännelsens Gud är att han dels skall vara en allsmäktig skapare och regent, dels en barmhärtig fader. Lidandets och grymhetens summa är för stor, räknestycket går inte ihop.
  Siripelle J. A. Karunaratne: Buddhistiska tankar. "Man finner ingenstans en permanent faktor - ingen Atta eller jagsubstans - i det som utgör personligheten, varken fysisk eller mental."

Nr 10, 1977
  Ivan Troëng: Läkeförmågan hos magnetiska kraftfält.
  Sten Rodhe: Hugo Enomiya-Lassalle, jesuit och zenmeditatör.
  Antoon Geels: Droger och mystik. Är vissa droger en "genväg" till gudsupplevelse? Professor William James testade "lustgas" på sig själv och tyckte sig uppleva "en oerhörd metafysisk upplysning". Författaren Aldous Huxley prövade drogen meskalin. Han förstod nu, sa han, vad orden Sat Chit Ananda, dvs Vara-Medvetande-Sällhet, betyder. Harvardprofessorn Timothy Leary prövade drogen LSD på sig själv och studenter, blev avskedad från universitetet och världskänd som "drogevangeliets profet".
  Lennart Lidfors: Healing på frammarsch. Professor Douglas Dean berättar. Healing stimulerar kroppens naturliga läkeprocesser.
  Åsa Freij: Ann Wigmore, pionjär för en ny tids hälsosyn. "Maten på Hippocrates Health Institute består av färska grönsaker, där vetegräs som pressats till saft utgör stommen och har den kraftigast renande verkan. I övrigt är groddar basfödan."

1, 1978
  SM: TM är en ofarlig avslappningsmetod och kan ha ett positivt värde, säger socialstyrelsens utredare professor Jan-Otto Ottosson. "Intagningar i sluten psykiatrisk vård hos meditatörer är 150-200 gånger ovanligare än i befolkningen."
  Ivan Troëng: Slagrutan - ett geomagnetiskt precisionsinstrument. Om forskning.
  SM: När profetian slår fel. Falsk profetia om världens snara undergång genom automatisk skrift-mediet Dorothy Martin. Tre forskare förenade sig med en grupp troende och skrev sedan en rapport.
  Rolf Ejvegård: Min favoritbok, Västerlandets filosofi av Bertrand Russell.

2, 1978
  SM: Parapsykologen Stanley Krippner berättar om healing, hypnos och Uri Geller. De flesta av de rapporter som finns om experiment med Geller är inte tillräckligt detaljerade för att tillåta bestämda slutsatser. Men flertalet av Gellers kritiker är dåliga; James Randi är otillförlitlig.
  SM: Myten om Gud inkarnerad. Läs!
  SM: Det fromma falsariet. Birger Edmar, ordförande i Förbundet Religion och Kultur, är kritisk till delar av kyrkans lära. "Vi kan inte tillägga Gud egenskapen allsmäktig med alla de gräsligheter för ögonen som har skett och ännu sker..."
  SM: Atman-Brahman.
  SM: Religionssurrogat - vad är det? Fyra kristna säger sin mening.
  Svante Nycander: Scientologin - en fara?

3, 1978
  Bertil Falk: Jesus och Indien. "Över hela centralasien, i Kashmir och Ladhak och Tibet och även ännu längre norrut, kvarlever fortfrande en stark tro på att Jesus eller Issa färdades där." Jawaharlal Nehru
  Birger Edmar: Varför överlevde kristendomen? Att tron på Jesus fortlevde efter hans död behöver inte bero på ett mirakel, Jesu kroppsliga uppståndelse, så som kyrkan predikar. Andra synsätt är möjliga.
  Anders Liljegren: Astronauter och UFOs. Om en tidskriftsartikel av James Oberg, som "tar ner" rapporter om att amerikanska astronauter sett "flygande tefat".
  Rolf Ejvegård: Sokrates. Det högsta goda är enligt Sokrates förmågan att skilja mellan rätt och orätt.

   4, 1978
  SM: Simeno och gamle Ambres undervisar de sökande. En "teaching" hos Sture och Turid Johansson. När frågan ställs till de intelligenser som framträder genom Sture, om de är sekundära personligheter hos honom, svarar de att de definitivt är självständiga varelser som använder Stures organism för att tala till människor.
  SM: Hälsans hus i Stockholm.
  Per Frisk: HO - en sån meditation! En meditationsmetod som kommer från Bhagwan Shree Rajneesh (Osho).
  SM: Visualisera dig frisk! Dr Carl Simontons metod. I människans psyke finns krafter som kan vända sjukdom till hälsa.
   Christina Olivecrona: Yogi S A A Ramahiah och Babajis Kriya Yoga.

5, 1978
  SM: Petras berättelse. En personlig rapport från nyandlighetens krokiga stigar. Om Ananda Marga.
  SM: Leif Zeilich-Jensen, en ovanlig religionshistoriker och socialantropolog.
  Haiku - japansk miniatyrlyrik. Tolkningar av Jan Vintilescu.
  SM: Martin Johnson berättar.
  SM: UFO tar tre människor i Kansas. Ett fall undersökt att professor Hyneks center för UFO-forskning.
  SM: Det svarta brödraskapet. "Satanismen är en svart religion som förkunnar den naturliga egoismen."
  Olle Wedholm: Nicolalus Cusanus (1401-1464) vår första moderna tänkare. "Gud är ett oändligt klot, vars medelpunkt är överallt, men vars periferi inte finns någonstans."
  Birger Qvarnström: Den omedvetna inspirationens vägar och uttryck.

6, 1978
  Jan Vintilescu: En upplyst indisk mästare. Om Bhagwan Shree Rajneesh.
  SM: Pyramidkraft - finns det? Påståenden om en särskild kraft som finns i pyramidformen, har motbevisats genom experiment som utförts av medlemmar i det parapsykologiska sällskapet i Toronto.
  SM: Var är Said Bouhamsy? Det förefaller, skriver den amerikanske parapsykologen William G. Roll, som om den mänskliga personligheten mera består av utbytbara delar än är en solid och från allt annat avskild enhet.
  SM: Kan reinkarnation förklara vissa karaktärsdrag och fobier? Om en artikel av professor Ian Stevenson, världens mest omtalade reinkarnationsforskare.
  SM: Vad är sanning om Tongil-familjen? Friedhilde Bächle svarar.
  Alf Ahlberg i serien "Min favoritbok": Bröderna Karamasov, ett litterärt storverk av Fjodor Dostojevskij.
  SM: En snabbgenomgång av flera andliga rörelser.
  Nils Wiklund: Nya stöd för att de paranormala fenomenen inte existerar.
  Nils-Olof Jacobson: Alternativa verkligheter, mystik och sinnessjukdom. Bl a om Lawrence LeShans bok "Alternate realities".

7, 1978
  Per Frisk: Festival för kropp och själ drog 100 000 besökare i London.
  Göran Brusewitz: Vårt behov av närhet och känslor.
   SM: Dr Lawsons rapport.
  Birger Qvarnström: En korskorrespondens om kärlek, död och återseende. S k korskorrespondenser är intressanta fenomen inom det paranormala området. Några skrivmedier mottar meddelanden från "andra sidan". De är obegripliga i sig. Men då de jämförs med varandra, bildar de tillsammans ett budskap. Dessa fenomen har tagits upp i diskussioner om bevis för överlevnad av döden.
  Bertil Falk: Bardo Thödol - min favoritbok. Om Den tibetanska dödsboken.

8, 1978
  Anna Nyman: Edelweiss-förbundet.
  Örjan Björkhem: Den vetenskapliga mystiken. Om bl a Richard Maurice Buckes uppfattning om kosmiskt medvetande.
  SM: Jesus dog inte på korset. Intervju med den muslimska Ahmadiyya-rörelsens överhuvud. Dessa troende säger att Jesus aldrig dog på korset utan överlevde och efter korsfästelsen besökte Indien och Afganisthan. "Det finns tusentals böcker som nämner Jesu besök i norra Indien."
   SM: Professor Hans Bender intervjuas. "För parapsykologer är ESP och psykokinesi bevisade fakta. /.../ Det finns en antagonism vid universiteten, en sorts slutlig strid mellan en mekanistisk uppfattning av världen och en annan uppfattning, på vilken parapsykologin är ett av symptomen."
   Repliker till Nils Wiklund (Sökaren nr 6) från Kaj-Peter Wallesten och Rolf Ejvegård.
   Han lär oss leva nära naturen. I serien "Min favoritbok" berättar Agne Windmark om vad Thoreaus bok "Skogsliv vid Walden" betytt för honom.
  Jörgen I. Eriksson: Wilhelm Reichs tankevärld.

9, 1978
  SM: Blir TM-meditatörer "hinduiserade"? Nej, men TM har en idébakgrund hämtad från Veda-skrifterna. Den meditatör som så vill, kan studera, och tillägna sig, de vediska tankarna.
  Gerry Nilsson: Sathay Sai Baba säger: "Mitt liv är mitt budskap... "
  SM: Synkronicitet. Meningsfulla sammanträffanden har vi väl litet till mans varit med om. Är de uttryck för en betydelsefull men hittills okänd naturlag?
  Sven Rosén: "Historisk samtidighet." Om vetenskapliga upptäckter som görs samtidigt av olika forskare och om samtidigt skrivna litterära verk, där författarna tydligen inte haft kontakt med varandra, men som till delar är identiska.
  SM: Den amerikanska tidskriften Skeptical Inquirer. En grupp "skeptiker " för en målmedveten kamp mot "tron" på det paranormala.
  Alf Ahlberg: Är Gud allsmäktig? Den första trosartikeln om en allsmäktig Gud är oförenlig med den kristna gudsbilden enligt vilken Gud är kärleken.
   Rolf Ejvegård: Hesiodos, den första filosofen.
   Jerome Clark: Närkontakt: Historiens bästa fall. Ett främmande föremål i luften och dess humanoidbesättning observeras av 38 vittnen i Boianai, Papua, Nya Guinea. Huvudvittne: fader W. G. Gill. Flera vittnesteckningar.

10, 1978
   Bertil Falk: Lama Jesus i Hemis Gompa.
   Prem Nath Magazine: Jesus Kristus i Kashmir.
   Per Frisk: Groddar - föda för den nya tidsåldern?
   Bertil Nilsson: Den oerhörda längtan efter något att tro på. Om engelsmannen Ronald P Beesley, en västerländsk guru. "Den andliga nöden i västvärlden är oerhörd."
   John Björkhem: Vad ville Harry Price på Lunds lasarett ?

1, 1979
   Uri Geller-show. Det gick bra för Uri Geller i Medborgarhuset i Stockholm.
   Budskap från det övermedvetna. Ett föredrag av Paul Solomon. "Jag misstänker att vi alla har en lärare som är med oss varje dag i vårt liv och att ingenting händer av en tillfällighet."
   Lars Ljungberg: Hjalmar Söderbergs kristendomskritik. Bakom sin kvickhet och ironi var Hjalmar Söderberg allvarligt engagerad i religiösa frågor.
   Adrian Parker: Parapsykologi - fusk eller vetenskap? Svar till Nils Wiklund.
   Nils Wiklund: En liten exercis i parapsykologiska felkällor.
   J O Mallander: Buddhismen som väg till självutveckling."I metta-bhavana mediterar man på sig själv i 10 minuter, sedan på en vän under lika lång tid, därefter på någon som man inte riktigt känner men gärna skulle vilja känna bättre - och i nästa led mediterar man på någon ovän, någon som man inte kommer överens med. Hela tiden försöker man aktivera alla positiva känslor."
   Åsa Freij: Yogakurs som speglar egna psyket och livets många sidor. Om Skandinavisk Yoga och Meditationsskola.

2, 1979
   Åsa Freij: En "upplevelsevecka" på Findhorn. Findhorn är samhället som vill demonstrera hur morgondagens människor skall kunna leva tillsammans i kärlek och samarbete, i ständig utveckling, i harmoni med varandra och med djur och natur.
   Björn Sahlin: Religionsförföljelse i Västtyskland. "Sedan 1965 har ungefär 25 000 tidnings- och tidskriftsartiklar riktade mot de s k ungdomsreligionerna publicerats i västtysk press."
   Den danske missionsteologen Johannes Aagaard - en av nyandlighetens häftigaste vedersakare i Skandinavien - går till angrepp mot Sökaren (hotar med rättsliga åtgärder) och Björn Sahlin. Björn Sahlin svarar. "Vrede hos Aagaard i stället för klara och entydiga upplysningar."
   Bertil Falk: Stormakternas kapplöpning om den "inre rymden".
   Rolf Ejvegård: Tales från Miletos. (Ingår i en Rolf Ejvegård-serie om antika filosofer.)

3, 1979
   Pavel Rogalski: Fenomenet Guru Maharaj Ji.
   Gustaf Fröding: Ett besök hos den värmländske helbrägdagöraren Boltzius.
   Gustaf Lundgren: Astrologi och människokunskap. Åtskilliga omdömesgilla personer har, förr och nu, övertygats om att astrologin stämmer.
   SM: Några minnesord om Alf Ahlberg. "Alf Ahlberg var en sökare som hade tillägnat sig ett alldeles ovanligt rikt mått av modern, humanistisk bildning."
   Adrian Parker: En liten exercis i den parapsykologiska kritikens felkällor. Om hur parapsykologins kritiker försöker hitta bortförklaringar.
   J O Mallander: Intervju med den buddhistiske livsläraren Sangharakshita. "Buddhism är en fråga om att leva ett balanserat liv."
   Sven Rosén: Slutet på en spökhistoria. Naturlig förklaring till den välkända spökberättelsen "Ett äventyr vid Petit Trianon".

4, 1979
   SM: Så här plockar scientologerna folk på pengar.
   Surya Green: Det "nya" medvetandet. Att universum är ett stort Helt av levande medvetande och att vi människor finner vår sanna identitet i identifikation med allt som är - det är ett par av de tankar som är karakteristiska för Nya Tidsålderns tänkande.
   Per och Gita Sellmann: Intervju med Edmond Szekely.
   Olle Wedholm: Vägar till gemenskap. "Vi glömmer så lätt att vi innerst inne är ganska lika och att denna inre likhet är vårt sanna broderskap."
   SM: Professor Stevenson om automatisk skrift.

5, 1979
   Per Sellmann: Den holistiska tidsåldern. Intervju med sufi-ledaren Pir Vilayat Inayat Khan om den nya tidsåldern, meditation och kärlek. "I den holistiska tidsåldern kommer människorna att kunna se hur deras uppfattningar passar in i det HELA i stället för som förr, då individerna arbetade endast med utgångspunkt från sitt eget ego."
   Åsa Freij: Aura - vad är det? Engelsk auratolkare i Stockholms medborgarhus. Auran beskriver vilka vi är.
   SM: Är biorytmläran falsk? Vid Högskolan i Örebro har man undersökt biorytmlläran och inte funnit någon bekräftelse på den.
   SM: Ted Patrick och religiös "avprogrammering" i USA.
   SM: Jim Jones och tragedin i Guyana.
   SM: Premiärministern som rådfrågade andeväsen.
   Rolf Ejvegård: Främjar hypnos psi-förmågan? Ett grundläggande problem i parapsykologisk forskning är svårigheten att göra helt invändningsfria experiment.

6, 1979
  Per Sellmann: Festival för kropp, själ och ande i London. Många av "Nya Tidsålderns" tankar och metoder.
   Anders Ekströmer: Idéer för mänskligheten. Reportage från World Symposium on Humanity 1979. "Två huvuden slår ihop men två hjärtan smälter samman."
   Carl Simonton m fl: Cancer och vårt psyke. Läkarens recept: En radikal förändring av patientens inställning.
   Lars-Eric Uneståhl: Hypnos för självförbättring. Självhypnos innebär en ökad möjlighet att påverka sig själv.
   Rolf Ejvegård: Ett spontant försök med åldersregression.
   SM: Från Aagaards verkstad. Kristet motstånd mot nya andliga rörelser. Stänk av sanning, men mest enögd propaganda.
  

7, 1979
   SM: Scientologi än en gång. Nöjda scientologer och några kritiska röster.
   Jan Cederquist: Ray Stanford och "bröderna". Om ett amerikanskt transmedium.
   Rolf Ejvegård: Rudolf Steiner.
   K. E. Steffens: Subud i kritiskt och komparativt ljus.
   SM. Anandamurti på Sverigebesök. Ananda Margas andlige ledare, som dömdes till livstids fängelse under Indira Gandhis regeringstid men frigavs efter hennes fall.
   Obrad Doncic: Slagrutan - ett paranormalt fenomen?
   Martin Johnson: Legenden om Bermudatriangeln.

8, 1979
   Per Sellmann: I huvudet på en gammal guru... Sant Thakar Singh talar om Sant Mat, helgonens lära. "Det finns bara en religion och den är att vi alla är Guds barn och att vi alla är Livets barn, Ljusets barn."
   Per Sellmann: Den nya tidsålderns ambassadör, Mark Mawrence. "Vi måste framför allt se helheten i det vi gör."
   SM: UFO i FN. Den västindiska önationen Grenada tog upp UFO i FN. Professor J. Allen Hynek och dr Jacques Vallee talade inför den speciella politiska kommittén. "Många FN-delegater var närvarande och lyssnade uppmärksamt."
   Margareta Sundgren-Danell: Akpunktur, österländsk läkekunskap som sprids i väst. Om akupunktören Lars-Olof Berglöf.
   SM: Randi testar ESP. Illusionisten Randi har lovat 10 000 dollar till den som under betryggande kontroll kan visa något paranormalt fenomen.
   SM: Är ateismen övertygande? "Det finns åtskilligt som man kan ha goda skäl att tro på, fastän det inte är bevisat."
   SM: Helmuth Schmidts psykokinesiexeriment. Skeptikern Ray Hyman beundrar Schmidts metoder, men varnar för att dra bestämda slutsatser från dem. Där kan finnas svagheter som ännu inte upptäckts.

9, 1979
   Folke Larsson: Sai Baba, gudsinkarnation.
   Rolf Åsare: Ur min citatsamling. "Tiden stannar tillräckligt länge hos den som vet att använda den." Leonardo da Vinci.
   Rolf Ejvegård: Det pytagoreiska förbundet. "Vi vet egentligen ingenting om vad Pytagoras själv sagt."
   Tomas Löfström: Notowitch och Jesus i Ladakh. Besökte Jesus Ladakh i norra Indien efter sin korsfästelse? Reflektioner kring ett rykte.
   SM: Magnetism - ett läkemedel?

10, 1979
   Åsa Freij: Ulla Sallert litar till astrologin. Astrologin ger oss självkännedom och insikt om hur andra fungerar.
   Gustaf Lundgren: Min favoritbok: "Människans dolda krafter" av William James. "Jag vet ingen tänkare som bättre än James gör skäl för namnet livsglädjens filosof."
   Philip J. Klass: J. Allen Hyneks omvändelse. Philip Klass tecknar ett porträtt av sin främste motståndare, professor Hynek.
   Olle Wedholm: Utöver tidens gräns. En märklig upplevelse hos ett medium.
   N. Sri Ram: Meditation på Liv. "Försök att betrakta alla män och kvinnor som bröder och systrar - amerikaner, ryssar, kineser, alla olika folkslag, lärda och olärda."
   Sven Rosén: Eländes elände. Otäcka förutsägelser av några vetenskapsmän. "...jordbävningar, is, köld, vinterstormar, somrar förbrända av torka, revolter, anarki..."
   SM: "Avprogrammering" - finns det något gott i det?
   Åsa Freij: "Wisdom's goldenrod", ett filosofiskt studiecentrum i USA. "I studiet går man fram på flera olika vägar. Man tar hjälp av astrologin, av filosofer som Platon och Plotinos, av religiösa lärare som Kristus och Buddha och av psykologer som Steiner och Jung, men kanske allra mest av dr Paul Brunton."
   Rolf Ejvegård: Blåst kring Parapsychological Asssociation. Om dr J A Wheeler, som inom AAAS, en organisation för vetenskapernas främjande, motionerat om att parapsykologernas organisation skulle uteslutas ur AAAS.
   SM: Parapsykologins historia. Överlevnadsforskningen. "Det är Stevensons övertygelse att det finns tillräckligt mycket som tyder på personlighetens överlevnad av döden för att man skall kunna tro på detta, även om slutsatsen överlevnad inte är tvingande."




Fortsättning


Till sidan 1!



www.sokaren.se/INDEX321.HTML